‘’Dürüst Olduğun İçin Kaybedebilirsin Ama Yalan Söyleyip Utanmaktan İyidir.’’ (Charles Bukowski) Sözünden Ne Anlıyorsunuz? Açıklayınız.

‘’Dürüst Olduğun İçin  Kaybedebilirsin  Ama Yalan  Söyleyip Utanmaktan İyidir.’’ (Charles Bukowski)  Sözünden Ne Anlıyorsunuz? Açıklayınız.

 

Hayatta en büyük erdem kişinin kendisine saygısının olmasıdır. Kendisini seven ve kendisine saygı duyan insan dürüst olur ve  yalan söylemeyi sevmez.  Yalan söylemek kişiye olan inanç ve saygının kaybolmasına neden olur.   


Yaşamın akışı içerisinde   başımıza gelen olumsuzluklar olabilir,  acılar olabilir, kayıplar olabilir. Onca zorluğa rağmen her zaman ayakta dimdik durmasını bilmeliyiz ve yaşamda dürüst olma özelliğimizi asla kaybetmemeliyiz. Kişi dürüst olduğu zaman bazı şeylerden yoksun kalabilir fakat yalan söyleyip yüzünün kızarmasından  böyle bir olumsuzluğun olması daha iyidir.  Onurlu insan yalan söylemez. Yalan söyleyen, yüzü kızaran insan  kendisine olan saygısını da kaybetmiş ve kendine  değer vermemiş olan insandır. Oysa dürüst insanlar bir süreliğine kaybetmiş olsalar da eninde sonunda  kazanacaktır. Çünkü dürüstlük her zaman kişiyi  daha güçlü kılmıştır ve onu daha eşsiz yapmıştır. Yalan ise kişinin kendini küçültmekten, toplumun gözünden düşmesine neden olmaktan başka bir şey yapmamıştır.

Karakteri oturmuş bir insan yalan söylemekten sakınır. İnancı uğruna, emelleri uğruna yalan söylemez. Bir makam sahibi olayım, bir iş sahibi olayım deyip yalan söyleyerek bir yere gelen insanlar  belki maddi olarak rahat edebilirler fakat vicdanlarının seslerini dinlediklerinde ne kadar  mutlu olduklarını onlara sormak lazım. Çünkü dürüstçe kazanılmayan, hak ile kazanılmayan bir şeyi insan olabilmeyi becermiş bir kişinin kabul edebilmesi mümkün değildir.

 

İşte tüm bunlardan dolayı her zaman dürüst bir yaşamı kendimize ilke edinmeliyiz  ve çevremizdeki insanlara güzel örnek olarak yaşamın akışına kendimizi bırakmalıyız.

1 yorum:

Deneme