İnsanda Merak Duygusu Olmasaydı Ne Olurdu?

 

İnsanda Merak Duygusu Olmasaydı Ne Olurdu? 


 Bizi harekete geçiren ve  bir şeyler yapmamızı sağlayan, ortaya çıkarmamızı sağlayan  önemli  dürtüdür merak.  İnsan merak duygusu ile dünyaya gelir. Yeni doğan bir bebeğe bile baktığımızda bebek belli bir aya gelince kendi vücudunu merak etmeye başlar, çevresindeki eşyalara ilgi ile bakar ve eline aldığı her şeyi ağzına götürür ve deneme- yanılma yolu ile hayatı öğrenmeye başlar.  Çünkü hepimiz merak duygusu ile geliriz dünyaya. Merak insanın başkasına değil kendisine soru sormasıdır. Böylece  bu duygu başlar ve insan merak ettiği şeyleri  araştırmaya, peşine düşmeye başlar.

 

Merak insanı ileriye götüren ve  insanın buluşlar yapmasını sağlayan büyük bir dürtüdür. İnsanda merak olmasaydı her insan yerinde saymaya devam ederdi. Buluşlar, icatlar gerçekleşmezdi.  Kitaplar, dergiler, makaleler yazılmazdı. Merak duygusu olmadığı için insanlar kitap okumaya yanaşmaz, kitapların içeriğini merak etmezdi.  Kitap okunmadığı için, bilgi edinilmediği için de  insanlık hiç bir alanda ilerleyemez ve yok olmaya mahkum kalırdı. Hayvanlardan ve bitkilerden bir farkımız kalmazdı. Hayatın tadı tuzu olmazdı. Dünya bilim ve teknoloji alanında bir adım öteye gidemezdi.  Tarım, ticaret,  sanayi, eğitim alanında ve  kültürel  alan dahil olmak üzere çok sayıda alanda da gelişme ve kalkınma sağlanamazdı. İnsanlar merak etmediği için, üretmediği için açlıktan bir süre sonra yaşamlarını kaybetmeye başlardı. İşte tüm bu olumsuzlukların olmaması için merak etmeye, daha çok kitap okumaya gazete okumaya , dergi okumaya devam etmeliyiz.

 

Hayat ancak çalışarak anlam kazanır. Çalışan insan, üreten insandır ve merakı olan insandır. Bunun için meraklı olmaktan vazgeçmemeliyiz. Meraklı olunmasaydı  hayat çekilmez olurdu. İçinde okuma ve anlam istediği olmayan, merak duygusu az olan  insanlar kendilerini geliştirmezler ve ilerletemezler. Sizler  yaşam coşkusuna ne derecede bağlıysanız, ne kadar coşkulu ve hayatın tadını çıkarabilmeye istekliyseniz kendi geleceğinize dair sorduğunuz sualler de  o derece anlam kazanacak ve o kadar merak içerecektir. İlgi alanımızı artarsa merak duygumuz da o kadar artmaya başlayacaktır. Merak duygumuz olmasaydı diğer duygularında hiç bir anlamı olmazdı sanırım.



 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme