“Cumhuriyet, Düşüncesi Hür, Anlayışı Hür, Vicdanı Hür Nesiller İster.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Cumhuriyet, Düşüncesi Hür, Anlayışı Hür, Vicdanı Hür Nesiller İster.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

Cumhuriyet;  milletin  egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimi. Cumhuriyet ile yönetilen rejimlerde tek bir kişinin hakimiyeti  yoktur. Yönetim eskiden olduğu gibi babadan oğula şeklinde değildir.  Yönetme yetkisini alan kişi halkın iradesi ile başa geçer ve ülkeyi yönetir. Halk başa getirdiği yöneticiyi beğenmezse indirmesini de yine seçimler aracılığı ile halleder.


 Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna öncü olan, büyük fedakarlıklar yapmış olan rahmetli Mustafa Kemal Atatürk halkın iradesine, çoğunluğun görüşüne, demokrasiye çok önem vermiştir. Bunun için de yeri ve zamanı geldiği zaman 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan etmiş ve ülkemizin yeni yönetim sistemi cumhuriyet olmuştur.


Cumhuriyet düşüncesi hür olan insanlar ister. Liyakat ister. Hak edenin hak ettiği yere torpil ile değil seçim ile gelmesini sağlar. Kimse kimsenin düşünce özgürlüğüne karşı gelmez. Herkes , başkalarına zarar vermeden özgürce istediği kişiyi başa getirir, istemediğini getirmez. Cumhuriyet de azınlığın görüşüne de önem verilir ve azınlığın da görüşleri dinlenir. Cumhuriyetin olduğu ülkelerde hoşgörülü insanlar, vicdanı hür insanlar olur. Baskı ve zorbalık olmaz, boyun eğme olmaz.  İnsan haklarına, adalete ve eşitliğe önem verilir.





 

 İnsanlar düşüncelerinde ve düşündüklerini açıklamada hür olur. Doğruluk, hoşgörü olur  ve insanın kendine olan öz saygısı  daha çok artar. Cumhuriyet sayesinde , onu gerçek anlamda sahiplenenler sayesinde toplum bilinci oluşur.  Özgür düşünce olduğu için bilim ve fen de o ülkelerde gelişir ve o ülkeler gelişmiş bir ülke haline gelir. Özgür düşüncenin olduğu yerde sanat, spor, eğitim, kültür vb  de gelişir.


 Ülke her yönden gelişmeye ve ilerlemeye açık olur. Cumhuriyetin olduğu ülkelerde gelişmesinin önünde bir set olmaz çünkü özgürlük vardır, halkın iradesi vardır, çoğunluğun iradesine yöneticileri başa geçirse de azınlığın kararlarına da saygı vardır, tahammül etme vardır. İşte bizler çocuklarımız fikri hür, vicdanı hür yetiştirmeliyiz. Onların görüşlerine saygılı olmalıyız ve kendi düşüncelerimizi onlara empoze etmeye çalışmamalıyız.

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme