S Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları

 

S Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları

 

Sağır işitmez, uydurur: Sağır olan kişi söylenilenleri duymaz fakat ağız hareketlerinden ne dendiğini tahmin eder. Kimi insanlar da duymadığı  şeyi duymuş gibi anlatarak kafalarından bir güzel uydurma laflar söyler. İşte böyle insanların sözüne itibar etmemek gerekir.

 

 

Sabırla koruk helva olur, dut yaprağı atlas:   Koruktan helva olması yapılması ve dut yaprağından atlas yapılması uzun bir emeğin ve uğraşın sonucunda gerçekleşir. Bunun için de sabırlı olmak gerekir. Sabrın sonucunda her şey olur. Yeter ki emek ve alın teri olsun.

 

Sağ baş, yastık istemez:  Sağlıklı kimseler zamansız yatmak istemez. İnsan tembellik etmemeli, çalışmalıdır.

 

Sağ kuşun eti yenmez:  İnsan hayattayken mirası paylaşılmaz.

 

Sakınan göze çöp batar: Abartılı ve yersiz önlemler kişiye faydadan çok zarar getirir.

 

Sakın aprilin beşinden, öküzü ayırır eşinden:  Eski takvim hesabına göre Anadolu’da insanlar nisan ayının beşinin çok soğuk geçtiğini söyler. Bu ayda soğuktan en dayanıklı hayvan olan öküz ya da diğer adı ile manda bile soğuktan donarak ölebilir ve eşini yalnız bırakabilir. Atalarımızın bize vermek istediği mesaj ise şudur: İnsan böyle günlerde önlemini almalı, sıkı giyinmeli ve kendini soğuktan korumalıdır.

 

Sapsız balta suya batar: İşi gücü olmayan kimseler  toplum içinde yitip giderler. Böyle olmaması için de mutlaka bir işimiz olmalı ve o işimizle de kendimizin değerini bilmeliyiz.

 

Sıkışınca kedi yüze saldırır:  Kimi insanlar sıkıştırıldığı zaman saldırgan davranışlar içinde olabilir. İşte böyle olmaması için  kendimizden zayıf kişilere baskı yapmamalıyız.

 


Sinek, pekmezciyi tanır:   Usta olan kişiler  faydalanacağı şeyi arayarak bulur.


Söğüde tazelik, kayına  kartlık yaraşır:   Söğüt ağacı gençken , kayın ağacı da yaşlandığı zaman daha hoş görünür. Her yaşın kendine göre bir güzelliği vardır. Onun için her yaşın tadını çıkarmaya bakmalıyız.

 

Susamış it, kerize bakar:   Zor durumda kalan insanlar kötü şeyler yapabilir. İnsan her ne olursa olsun yine de kötü şeyler yapmamalıdır elbette.

 

Su içene yılan bile dokunmaz:  Kendi geçimi ile uğraşan, işine bakan kimselerle uğraşılmamalıdır.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme