Huy İle İlgili Söylenmiş Özlü Sözler

 Huy İle İlgili Söylenmiş Özlü Sözler


Atalarımız  “Can çıkar huy çıkmaz” diyerek insanın huyunun kolay kolay çıkmayacağını anlatmıştır. İnsanların kendine özgü huyları vardır. Bunlar iyi huylar ve kötü huylardır. İyi huylar toplum tarafından sevilirken kötü huylar insanların istemediği, rahatsız olduğu sözler, davranışlardır. Kişi kendisini iyi bir şekilde değiştirmeye çalışmalı ve kötü huylarından vazgeçmek için diline, sözlerine , hal ve hareketlerine dikkat etmelidir. Yanlışlıkla patavatsızlıklar yapmamalı, birilerine akıl vermeye, birilerine üstünlük göstermeye çalışılmamalıdır. Kötü huyların üzerine gidilmeli ve olgun insan olmak için mücadele edilmelidir. İyi huylarımızı artırmalıyız ve iyi huyumuz bizim dostumuz olmalıdır.


Huy ile ilgili söylenmiş anlamlı sözler şunlardır:

“İnsanların, onları kırılışa uğrattığı halde, canları çıkmadıkça vazgeçmedikleri huyları vardır.” Dostoyevski

“Ay ışığını saçar, köpekse havlar, ulur durur. Ay’ın ne suçu var. Köpeğin işi gücü, huyu  budur.” Mevlana

“Gerçek sebeplerini bilmedikçe, huylarımıza asla hükmümüz geçmez.” Alain

 



“Tedbir gibi akıl, güzel huy gibi asalet olmaz.” Hz. Muhammed.

“İnsan soyunun en korkunç eylemi öldürmek, en kötü huyu ise alışmak.” Zülfü Livaneli.

“Dağların bile yer değiştireceğine inanın ama insanların huylarını değiştireceklerine asla inanmayın. “Hz. Muhammed.

“Edep, terbiye ve iyi huy; Allah’ın nurundan bir taçtır. Onu başına koy, istediğin yere git. Her yerde itibar görürsün.” Şeyh Sadi Şirazi

 

“İnsanlar; akıl, ilim, huy, yoksulluk ve zenginlik yönünden farklı oldukları sürece, birbirleriyle güzel geçinirler. Eğer mezkur sıfatlarda eşit olsalardı, (yükümlülük üstlenmekten kaçarak) helak olurlardı.” Hz. Ali.

“Arlı arından, huylu huyundan vazgeçmez. “Atasözü

“Sende zulüm, haset, hırs,  merhametsizlik ve bunlar gibi kötü huylar olduğu halde, bunlardan dolayı kendine gücenmiyorsun da bunları bir başkasında görünce ürküp rahatsız oluyorsun. Bu ürküş, insanın kendisinden ürkmesidir. Mevlana

“Güzele kırk günde doyulur, güzel huyluya kırk yılda doyulmaz.” Konfüçyus

 

“Kötü huylu, bedbin ve hain karınca bir leğene düşse, ondan çıkamayınca onu delmeye çalışır. Ama nafile karınca leğeni delemez. Kötü insan, kötü düşünceleriyle bir yere varamaz.” Şeyh Sadi Şirazi.

“İnsanlar ne kadar kötü olurlarsa olsunlar onların yüreklerinin köşesinde mutlaka iyi hisler ve temiz duygular vardır. Önemli olan onların bu huylarını açığa vurmaları için imkân ve ortam sağlamaktır.” Reşat Nuri Güntekin.

“Huy, canın altında demişler.” Kemal Tahir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme