“İyi Bir Vicdan, En İyi Yastıktır.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “İyi Bir Vicdan, En İyi Yastıktır.” Sözü İle İlgili Kompozisyon




İnsan vicdanlı davrandığı zaman, merhametli olduğu zaman kendine yakışanı yaptığı için onurlu bir davranış sergilemiş olur. Vicdanı olan insan içindeki kötülüğü öldürür ve hak olanı arar ve bulur. Bunun için de kötüyü ve zalimi savunmaz. Her zaman dürüstlükten, haktan ve adaletten yana olan olur vicdan sahibi kimse. İyi bir vicdan, en iyi yastıktır çünkü vicdanımız rahat ettikten sonra yastığa başımızı koyduğumuz zaman mutlu oluruz. 

Mutlu oluruz çünkü kul hakkı yememiş olarak hayatımıza devam ediyoruzdur, mutlu oluruz ah almamışızdır, can yakmamışızdır. Adaletsizliğin karşısında sessiz kalmamışızdır. İşte tüm kötülükleri bir başka insana ya da bir başka canlıya yapmadığımız zaman içimizde kanayan yara da olmaz. Birine iftira attığımız zaman, birinin hakkını yediğimiz zaman, küçük bir canlıya zarar verdiğimiz zaman işte o zaman vicdanımız sızlar. Eğer ki yaptığımız kötülüklerde vicdanımız sızlamıyorsa o halde insan olma vasfına da henüz erişememişizdir. İnsanı mutlu eden en kıymetli hazine vicdan rahatlığıdır. Para bugün olur yarın olmaz, ya da bugün olmaz yarın olur ama insanlık olmadığı zaman işte burada ciddi bir sıkıntı vardır demektir. Vicdanını kaybeden insandan her türlü zorbalığı ve kötülüğü bekleyebiliriz. Çünkü onların içinde merhamet duygusu kalmamıştır, sevgi yok olmuştur ve o kimse ruhsuz bir varlığa dönüşmüştür.

 Gece yastığa başımızı koyup huzur içinde bir uyku uyumak istiyorsak vicdanımızı rahatlatan her güzelliğin yanında olmalıyız, kötülüklerden uzak durmalı içimizdeki insani duyguları daha ön plana çıkarmalıyız. İşte o zaman dokunmayın keyfimize.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme