“Susan Kurtulur.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Susan Kurtulur.”  Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Sevgili Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa “Susan kurtulur.” diyerek insanın diline hakim olması gerektiğini, başımıza gelen her türlü belanın dilden geldiğini , her türlü hayrın da yine dilimizi tutmaktan olduğunu anlatmak istemiştir. İnsan kullandığı dile çok dikkat etmelidir. Yani dilimiz ya hayır konuşmalı ya da susmalıdır. Gereksiz yere konuşmak kişinin hem kendini yıpratır hem de çevresindeki insanlar tarafından sevilmemesine neden olur.


 Özellikle de diline hakim olamayıp nefret dilini kullanan, insanların arasını bozacak cümleler ifade eden, insanları birbirine kışkırtan, ötekileştiren insanlar dilinin afetlerini yaşar. Yani dil belasına uğramış olur. Oysa sadece gerektiği kadar öz konuşan kimseler dilinin nimetlerini yer ve başına da bir bela gelmez. İnsan konuşması gerektiği yerde konuşmalıdır. Mesela adaletsizlik karşısında susmamalıdır. İnsan hakları konusunda haksızlığa uğrayanın yanında olmalıdır ve konuşmalıdır. Ortada kötülük varsa, zalimlik varsa mazlumun yanında olmalıdır ve zalimi kışkırtan cümleler kullanmaktan kaçınmalıdır. 


İnsan konuştuğu zaman ağzından güzel cümleler dökülmelidir. Bunlar da sevgi olmalıdır, merhamet olmalıdır, yardımlaşma ve dayanışma olmalıdır. İnsanın başına gelen kötü şeyler dili yüzündendir. İnsanın başına gelen iyi şeyler de dilini akıllıca kullanmasından kaynaklanır ve böylece kişi kendini tehlikeye atmamış olur ve toplum tarafından  böyle kimselere saygı duyulur ve hürmet edilir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme