Çocuk Haklarının Korunması Hakkında Konuşma Hazırlayınız

 Çocuk Haklarının Korunması Hakkında Konuşma Hazırlayınız

 

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Her çocuk biriciktir ve özeldir. Çocuklar bu dünyada korunması gereken en masum yavrulardır. Çocuklar koşulsuz sevilmeli ve onların gereksinimleri karşılanmalıdır. Devlet ve aile iş birliği yapıp çocuklar için her türlü sorumlulukları yerine getirmelidir.

 

Sevgili öğretmenim , değerli çocuk arkadaşlarım!

 

Bence çocuklar hiçbir işte çalıştırılmamalı, çocuklara hiçbir şekilde fiziksel ve psikolojik  şiddet uygulanmamalıdır. Onlar ev geçindiren birer yetişkin değillerdir.  Bazen sokaklarda küçücük çocukların çeşitli işlerde çalıştırıldıklarına şahit oluyoruz. Baskı ile çocukların bedeni ve  ruhu kirletilmektedir. Onlara eziyetler edilmektedir.  Kötü niyetli caniler tarafından çocuk kardeşlerime, arkadaşlarıma her türlü istismar yapılmaktadır Bu son derece yanlış ve kötü bir durumdur. Devletin o çocuklara böyle işler yaptıran kişi ya da kişilere en ağır cezaları vermesi gerekir. Çocuklar eşittir, her çocuk mutlu olmaya, özgürce oyunlar oynama hakkına sahiptir. Her çocuk çocukluğunu yaşamalıdır, ve onlar gülmeli, onlar mutlu olmalıdır. Çocukluğunu zamanında yaşamamış olan kişiler büyüyüp iyi bir kariyere, iyi bir geleceğe sahip olsa bile içinde hep bir burukluk olacak ve  çocukluğuna bir özlem duyacaktır. İçindeki yara asla kapanmayacaktır.

 

 Çocuklar düştüm diye ağlamalıdır herhangi bir şiddete uğradım diye değil. Çocuklar naz yapmalıdır, yeri geldiğinde şımarmalıdır ama ilgiden, ama sevgiden yapmalıdır tüm bunları. Çünkü çocuktur onlar. Aydın bakışları söndürülmemelidir çocukların. Onların hakkına sahip çıkılmalı ve tek bir çocuğun hakkı bile yenilmemelidir. Onları kullanan en yakınları dahi olsa bu durum görmemezlikten gelinmemelidir. Çocuk hakları lafla değil uygulama ile korunmalı, çocuklar yaşatılmalı, geleceğin gülen gözlü, merhametli, ahlaklı ve başarılı yetişkinleri olmalıdır.

 Öğretmenim ve çocuk arkadaşlarım!


 Beni sabır ve saygı ile dinlediğiniz için dinlediğiniz için çok teşekkür derim. Umarım çocuk hakları her zaman korunur ve hiçbir çocuk mağdur edilmez.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme