Aile İçinde Veya Arkadaşlar Arasında Yeri Geldiğinde Fedakarlık Yapmanın Önemi Hakkında Konuşma Yapınız.

 Aile İçinde Veya Arkadaşlar Arasında Yeri Geldiğinde Fedakarlık Yapmanın Önemi Hakkında Konuşma Yapınız.

 

Fedakarlık yapmak insan olmanın en güzel özelliklerinden biridir. Sadece kendini düşünen değil başka insanlar için de kendinden, zevkinden, eğlencesinden ödün veren ve çeşitli sıkıntılara katlanan fedakar insanlara selam olsun diyerek başlatmak isterim konuşmamı.


Sevgili öğretmenim, çok sevdiğim arkadaşlarım!

Hepimiz de en sevdiklerimiz olan aile bireylerine değer veririz ve onları her şeyden çok severiz. Çünkü onlar bizim kan bağı ile bağlı olduğumuz, can bağı ile bağlı olduğumuz sevdiklerimizdir. İnsan sadece ailesi ile olmaz. Bir de başka insanlara ihtiyaç duyar. Çünkü sosyalleşmek için çevremizin olması gerekir. İşte burada da en önemli  olan sevdiklerimiz arkadaşlarımızdır. Onlar da bizim gönül bağı kurduğumuz dostlarımız, yol arkadaşlarımızdır. Onların da kıymetini bilmek ve sevmek gerekir.

 

Sevgili öğretmenim!

 

 Hayat her zaman bize olumlu şeyler yaşatmaz. Bazen çok sıkıntılar yaşayabiliriz ve yaşadığımız bu sıkıntılar karşısındaki sabrımız, özverimiz bizim ne kadar fedakar insan olduğumuzu da gösterir zaman içinde. Mesela canım annem  ağaçtan düşmüştü geçen gün. Ağaçtan düştüğü haberini alır almaz okuldan çıkıp eve koştum. Baktım annem ağrılar içinde kıvranıyor ve hiç kımıldayamıyordu. Kemikleri ezilmiş ve doktor ona on beş gün yerinden hiç kalkamayacağını söylemişti. Acı içinde kıvranıyordu. Onun canı yanıyor benim de yanıyordu. O ağlıyor ben de ağlıyordum. Çünkü o benim canımdı. O bana her zor anımda yardım etmişti. Şimdi sıra bendeydi. Hemen okul kıyafetimi çıkarıp annemin yanına koştum ve onu sarsmadan, canını acıtmadan alnından öptüm ve yanındayım mesajını verdim. 


Hemen süt ısıttım ve kaşıkla ağzına verdim. İlaçlarını gün gün içirdim ve onun iyi olması için her gün Allah’a dua ettim.  Onun yapamadığı şeylerde ona yardım ettim ve bundan da asla şımarmadım. Çünkü fedakarlık sırası, insan olma sırası bendeydi ve ben de annem için öyle yaptım. Annem kısa zamanda iyileşti ve ben bu süreçte bir kez olsun of bile demedim. Çünkü anneye olan borç, anneye olan vefa asla ödenmez. Annem iyileşti ve ayağa kalktı. Onun İçin çok mutluyum.


Sevgili arkadaşlarım!


Ne olursa olsun fedakarlık yapmak bir insan olmanın gereğidir. Belki başlarda yorulacağız, zorlanacağız ama sonu güzel olacaktır. Ben en sevdiğim arkadaşlarım için de yeri geldiği zaman fedakarlıklar yaptım. Mesela bir arkadaşım bir gün bisikletten düşüp her yeri yara olmuştu ve günlerce okula gelmemişti. Ben onun ödevlerini kendim yazdım ve ona okulda gördüğümüz dersleri anlattım. O şimdi iyi ve bizim aramız da çok iyi. Çok iyi dost olduk ve birbirimizin her zor anında yanında olmaya başladık. Ben de hasta olduğum zaman o bana yardım etti ve elinden gelen fedakarlığı gösterdi.


Sevgili öğretmenim, sevgili arkadaşlarım!


İşte fedakarlığın örneklerini ben kendi hayatımdan böyle hazırladım. Bence fedakar insanlar aslında kendine saygısı olan, insan seven kimselerdir. İçlerinde acıma duygusu olan, merhamet olanlardır, empati kurabilme becerisine sahip insanlardır. Bencil olmamak gerekir. Fedakarlıktan kaçmamak gerekir. Fedakar olarak daha iyi dostluklar, daha iyi arkadaşlıklar kurulabilir ve daha örnek bir insan olunabilir.


Bana saygı gösterip beni dinlediğiniz için hepinize minnettarım, iyi ki varsınız. Hepinizin karşısına fedakar insanların çıkması dileği ile….

3 yorum:

  1. ÇOK UZUN HİİİİİİİİİİİİİİİÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇ BEĞENMEDİİİİİİİİİİİİİİİİİM ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ KUSMUK GİBİ

    YanıtlaSil
  2. ÇOK GÜZEL OLMUŞ HAYRAN KALDIMMMM TEK KELİMEYLE MÜ KE MM EL

    YanıtlaSil
  3. bence çok güzel bir konuşma ben çok beyendim hazırlayan arkadaşımıza çoook teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

Deneme