Cumhuriyet’in Türk İnsanı İçin Değeri ve Türk Halkına Kazandırdıkları

 Cumhuriyet’in Türk İnsanı İçin Değeri ve  Türk Halkına Kazandırdıkları


29 Ekim 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edilmiş olan cumhuriyet Türk insanı için büyük bir kazanım, büyük bir değer ve özgürlüklerdir. Cumhuriyetle birlikte insana verilen önem, kadına verilen değer daha çok artmıştır. Her şeyden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan Türk Milleti egemenliği kendi iradesi altına almış ve kendi istediği yöneticileri seçip yine kendi isteği ile görevini hakkı ile yapamayan yöneticileri bulunduğu konumdan geri almasını bilmiştir. 

Cumhuriyet hürriyettir, cumhuriyet, aydınlık, cumhuriyet bilimdir. Cumhuriyetin en önemli kazanımlarından biri de akıl ve bilimi rehber edinmek olmuştur. Çünkü milletimizin kurucusu büyük insan Mustafa Kemal Atatürk akıl ve bilimi her şeyin üstünde tutmuş, cumhuriyet akıl ve bilim sayesinde daha iyi yerlere gelmiş ve gelmeye de devam edecektir. Cumhuriyet sayesinde milletimiz yenilikler ile karşılaşmış Mustafa Kemal milletine verdiği değeri cumhuriyetin kazanımları ile artırmıştır. 

Cumhuriyet ile birlikte yaşadığımız bu topraklarda Anadolu’yu özgürleştiren en büyük adım atılmıştır. Cumhuriyet sayesinde eğitim ve öğretime verilen önem artmış, Türk eğitim sistemi laik bir yapıya kavuşturulmuştur, Bundan dolayı bilim insanlarımızla , üniversitelerimizle ve üniversitelerimizin yetiştirdiği değerlerle dünyada söz sahibi olmaya başlamışızdır.

 Cumhuriyet sayesinde sanat ve sanatçıya gerekli önem verilmiştir. Halkımız ve Devletimiz Sanatçılarımızı desteklemiş, başarılarıyla gurur duymuştur. Cumhuriyet kadınlarımıza, çağdaş ve gelişmiş ülkelerden önce, seçme ve seçilme hakkı verildi. Bizi örnek alan ülkeler de kadınlarına yıllar sonra bu hakkı verdiler. Kadına verilen değer artmıştır. Sağlık alnında, spor alnında, kültürel anlamda çok sayıda yenilikler yapılmıştır. 

Halkın üstüne yük olan Aşar vergisi kaldırılmış ve köylü rahat bir nefes almıştır. Sanayi alanında, ulaşım alanında ilerlemeler sağlanmış, ülkemiz daha modern ve daha medeni bir seviyeye çıkarılmaya çalışılmıştır. Ana dile verilen önem artmış, Türk Dil Kurumu, Dil Tarif ve Coğrafya Fakültesi açılmıştır. Siyasi, sosyal, idari, ekonomik, kültürel alanda birçok yenilikler yapılmış ve cumhuriyet sayesinde bugünlere gelinmiştir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme