Dürüst Olduğun İçin Kaybedebilirsin Ama Yalan Söyleyip Utanmaktan İyidir. Sözünü Açıklayınız.

 Dürüst olduğun için Kaybedebilirsin Ama Yalan  Söyleyip Utanmaktan İyidir. Sözünü Açıklayınız.

 

Dürüst olduğun için çok şey kaybedebilirsin ama bu kayıp uzun süreli olmaz. ÇünKü dürüstlük eninde sonunda meyve veren bir ağaçtır ve kazanandır. Kısa süreliğine büyük kayıpların olabilir. Para kaybedebilirsin, değer verdiğin insanları kaybedebilirsin, dürüst ve dost bildiğin sandığın insanları kaybedebilirsin.  Yani kayıpların çok olabilir.

 

İnsanı insan yapan en önemli erdemlerden birisi dürüst olmasıdır. Bazen can yaksa da  çıkarlarımıza ters düşse de  dürüstlükten asla vazgeçmemeliyiz. Çünkü yalan söyleyip yüzünün kızarması daha utanç verici bir şeydir. İnsanı küçük düşüren şey yalan söyleyip  kendi vicdanına karşı hesabı verememesidir. Birde yalanın ortaya çıktığı zaman hem kendini rezil edersin hem de diğer insanların önünde rezil olursun. Saygılı ve dürüst insanlar sana bir daha güvenmezler ve saygınlığını tamamen kaybedebilirsin. Kaybedilen güven de bir daha yerine kolay kolay gelmez. Bunların olmaması için zaman doğrulardan yana olmalıyız. Üç beş günlük dünya için onun bunun himayesine girmemeliyiz. Bir şeyi yapacaksa Allah için yapmalıyız. Kul için hem bu dünyamız hem de öbür dünyamızı tehlikeye atmamalıyız. Bir yerlere yaranmak için, bir şeyleri daha fazla kazanmak için mal ve makam hırsına kapılmamalıyız. Sağlam karakterli ve dik duruşlu olmalıyız. Haksızlık karşısında susmamalıyız ve yalandan ne pahasına olursa olsun kaçmalıyız.

 

Yalan söylemek kişiyi alçaltan ve onu değersiz kılan kötü bir alışkanlıktır. İnsan yalana alıştığı zaman onu bırakamaz. Oysa dürüst insanlar her zaman kazanan olur ve yalan söylemediği için kişinin kendisine güveni tam gaz devam eder ve utanacağı bir iş yapmadığı için de vicdanına hesap sormak gibi bir derdi olmaz. İnsan yalan söyleyince ve yalan ortaya çıkınca çok kötü olur. Yüzü kızarmayan kişinin ise muhtemelen ar damarı yırtılmıştır.  Ar damarı yırtılmış yani utanma duygusu kalmamış birinin tedavisi de kişi kendi kendini değiştirmek istemediği sürece imkansızdır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme