Hayvan Sevgisi İle İlgili Konuşma Örneği

 Hayvan Sevgisi İle İlgili Konuşma Örneği

 

İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır, bir başkasının acısını hissedebiliyorsa insandır der Tolstoy. Nasıl ki insanlar sevme ve sevilmeye ihtiyaç duyarsa, merhamete ihtiyaç duyarsa hayvanlar da bu duygulara ihtiyaç duyar çünkü onlar da canlıdır, onlar da sevgiyi ya da sevgisizliği hissedebilir. Onun için hayvanlara eziyet etmemek gerekir, şefkat göstermek gerekir.

 

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım!

 

Gün içinde okula gidip gelirken, çarşıya alışveriş yapmaya giderken, sokakta oyun oynarken karşımıza değişik hayvanlar çıkar. Kediler, köpekler, tavuklar, horozlar vb.

Onlara karşı daha korumacı bir anlayışla yaklaşmalıyız. Yolda yaralı bir kedi gördüğümüzde onu hemen alıp veterinere götürmeli ve sağlık durumunu kontrol ettirmeliyiz. Yolda aç bir köpek gördüğümüz zaman, susuz bir başka hayvan gördüğümüz zaman onlara su vermeliyiz, mama vermeliyiz ve onların göz göre göre açlıktan ölmesine izin vermemeliyiz. İçinde insanlık olan, içinde merhamet duygusu ve sevgi olan her insan hiçbir hayvana zarar vermez ve onlara karşı daha nazik olur, daha insancıl olur.


Sevgili öğretmenim.

 

Yaz tatilinde İzmir’e teyzemin yanına gitmiştik. İzmir’de hava çok sıcak olduğu için balkon çok sıcaktı ve teyzem balkonu su ile yıkamaya başladı ve o sırada bir güvercin teyzemin elindeki hortumdan akan suyun yanına yaklaştı  ve hortumdan yere akan suyu kana kana içti. Normalde insanlardan korkan hayvanlar kaçar ama bu zavallı güvercin o kadar susuz kalmıştı ki neredeyse ölmek üzereydi. Hemen geri çekildik ve onun suyunu rahatça içmesini izledik ve kesinlikle ses çıkarmadık. Daha sonra içmeye devam etti. Çok içiyordu. Kaç gündür bu sıcakta susuz kalmıştı kim bilir? O kadar üzüldüm ve içim ona karşı sevgi ile doldu ki hemen ekmek kırıntıları  hazırlayıp güvercinin önüne koyduk ama o ekmeğe bakmıyordu ha bire su içmeye devam ediyordu. O içtikçe kendim su içmiş gibi hissediyor ve rahatlıyordum. O kadar mutlu olmuştum ki bu duyguyu tarif etmek imkansızdır. Daha sonra suya doyan güvercin yavaşça havalandı ve bir başka binaya uçtu. Ona hiç kötü davranmadık, onun canını yakmadık. Belki de o bizim uğurumuz, bereketimizdi…

 

Hayvanlara karşı merhametli olmak gerekir. Unutmayalım ki onlar savunmasız küçük bir bebek gibidirler. Onlara karşı her türlü kötülüğü yapabilirsiniz çünkü güç sizin elinizdedir. Onlara karşı her türlü iyiliği de yaparsınız. İşte  burada da Yaşar Kemal’in  İnce Memed adlı romanında bir söz aklıma geldi: İnsan olmak başka iş, insanlık başka iş. İşte burada insanlık devreye giriyor. İnsanlık işin içine girince sevgi olur, paylaşma olur, acıma duygusu olur, Allah korkusu olur. Hayvanları koruyalım, onlara sahip çıkalım, onlara şiddet göstermeyelim. Onların da bu dünyada hakkı olduğunu unutmayalım. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor konuşmamı burada sonlandırıyorum.

9 yorum:

Deneme