“Tiyatrosu Olan Bir Memlekette Kötülükler, Yanlışlıklar Sürüp Gitmez, Çünkü Yaşamın Bir Örneği Olan Sahnede Aktörler İnsanlara Ayna Olur.” Sözü İle Kompozisyon

 

“Tiyatrosu Olan Bir Memlekette  Kötülükler, Yanlışlıklar Sürüp Gitmez, Çünkü Yaşamın Bir Örneği Olan Sahnede Aktörler İnsanlara Ayna Olur.” Sözü İle Kompozisyon


Toplumların gelişmesinde ve kültürlerarası etkileşimde çok önemli yer tutan tiyatro, uygarlık tarihinin en köklü ve eski sanat dallarından biridir. Tiyatrosu olan memlekette ülkenin gündeminde olan her konuya değinilmeye çalışılır. Oyuncular halkın refah düzeyi ile, sosyal yaşamı ile, siyasi yaşamı ile ilgili değişik türde oyunlar oynayıp halka ışık tutarlar. Tiyatrosu olan memlekette kötülükler, yanlışlıklar sürüp gitmez çünkü yaşamın bir örneği olan sahnede aktörler insanlara ayna olurlar.  Tiyatroya giden insan kendini görür aslında. Bunun için tiyatrolar toplumun ortak değeri, ortak duyguları, olaylara bakış açılarını değerlendikleri yerlerdir.


 Tiyatro; birey ve toplum arasındaki bağı en güzel şekilde yansıtmasıyla bir ayna görevi görür ve insana kendini tanıma ve sorgulama imkanı sunar. Temel değerlerimizi, kültürel ve manevi zenginliklerimizi koruyabileceğimiz ve gelecek nesillere aktarabileceğimiz etkili bir sanat dalıdır tiyatro. Mustafa Kemal Atatürk sanatın önemi ile ilgili şu sözü söylemiştir: “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”  İşte tiyatro da sanatın önemli dallarından birisidir. Orada hayata dair her şeyi öğreniriz. Böylece yanlışlarımızdan ders alır, iyi olan yönlerimizi ise daha da geliştirmek için çabalarız. Daha kibar, daha bilinçli, daha eğitimli, daha yardımsever ve empati kurabilen insanlar oluruz. Bize bunları yaptıran ise tiyatro olur. İşte tiyatro insanlara bu şekilde etki eden büyük bir sanat dalıdır. Sahnede olan oyuncular oyunlarını güzel bir şekilde sergiler. 


Kimi zaman görevini iyi yapmayan siyasetçilere mesaj veririler, kimi zaman görevini iyi yapmayan eğitimcilere ya da başka dallarında çalışanlara mesaj verirler. Bazen bizler güldürüp bazen de ağlatılar. Bazen güldürürken düşündürür, bazen de öfkelendirirken düşündürürler. Herkes izlediği şeyde kendine dair bir şeyler bulur. Bundan dolayı da kötülükler ve yanlışlar uzun sürmez ve insanlar kendilerini iyi yönde değiştirmek ve geliştirmek için çabalarlar.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme