Cömertlik İle İlgili Konuşma

 

 Cömertlik İle İlgili Konuşma


Cömertlik içten gelen bir şeydir. Düşünülerek, planlar yapılarak, çıkarlar gözetilerek yapılan bir şey değildir. Bir anda içten  gelir ve hesap kitap yapmadan insanlara yardım edersiniz, hediye alırsınız ve onları mutlu edersiniz.

Sevgili öğretmenim,

Allak katında da cömertlik çok önemlidir. Çünkü cennete ilk olarak cömertler girecektir denilmiştir kutsal kitabımızda. Cömert insanlar içlerinden geldiği gibi davranan, çıkarlarını arka planda bırakan, samimi ve doğal kimselerdir. Böyle kimselerin içi dışı bir olduğu için sinsi değillerdir. Nerede yardıma muhtaç insan varsa orada cömert insanlar vardır. 


Gerçek cömertlik sağ elin verdiğini sol elin görmemesidir. Yani gösteriş ve şatafatlı bir şekilde yapılan yardımlar cömertlik değil, kendi itibarını yükseltmek ve sadece insanların kalbinde yer kazanmak amacıyla yapılan şeylerdir.  Oysa gerçek cömert insanlar yapacağı iyiliği gizlice yaparlar ve bunun bilinmesini istemezler. Çünkü onlar insan-ı kamil olmuşlar, olgun insan olmuşlardır.

 

Sevgili öğretmenim,

Ömrümüz yettiği sürece, imkanlarımız dahilinde cömert insan olmalıyız ve cimrilikten kaçınmalıyız. Paylaşmayı, birlikte olmayı, sevmeyi, sevilmeyi, ihtiyaçları gidermeyi birlikte başarmalıyız. Cömert olduğumuz zaman insanlarla iletişimimiz daha güçlü olur, hem sever hem de seviliriz. Küçük yüreklere dokunuruz ve insanların yüzünde bir nebze de olsa tebessüm oluşmasını sağlarız. 


Cömertlik, insan olmanın gereğidir ve insana yakışan en güzel hallerden biridir. Cömertlik ile ilgili şu söz çok anlamlıdır: “En güzel cömertlik imkanlar kısıtlıyken yapılandır” der Hz Ali. İşte bu söz bize yol göstermeli, bu söz bize insan olmayı öğretmelidir. Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme