Oblomov Kitabının Konusu Nedir? Kitabın Ana Kahramanı Kimdir?

 

Oblomov Kitabının Konusu Nedir? Kitabın Ana Kahramanı Kimdir?


 Kitabın yazarı İvan Gonçarov'dur. Kitabın ana kahramanı Oblomov adında bir adamdır. Oblomov, varlıklı bir ailenin tek çocuğudur. Ailesi zengin bir aile olduğu için Oblomov hazıra konmuştur. Kitap tembel ve uyuşuk bir gencin ilişkilerdeki ve hayattaki başarısızlığını anlatıyor. Oblomov romanı, bizlere ana karakter üzerinden tembelliğin ve ertelemenin insan hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini anlatır. 


Ne yazık ki tembellik tembelliği doğruyor ve Oblomov’da bir süre sonra dışarıyla olan bağını kaybetmeye başlıyor. Sürekli yatıyor, yiyior ve içiyor. Onun dışında fazla bir şey yapmıyor. Mücadeleci bir ruha sahip olmayan Oblomov karşısına çıkan en ufak işlerde bile başarısız oluyor ve bunun için herhangi bir zorluk karşısında hemen pes ediyor. Her şeyi ertelediği için işleri yolunda gitmemeye başlıyor ve ailesinden kalan servet de zaman içinde azalmaya başlıyor.


Kitap Oblomov'un hayatını ve onun tembelliğiyle mücadele etmeye çalışan arkadaşı Ştoltz arasındaki ilişkiyi anlatır. Ştoltz, Oblomov'un hayatını düzene sokmaya çalışır ve ona yeniden hayata tutunması için yardım eder. Ancak başarılı olamaz. Çünkü değişmek istemeyen, değişime karşı gelen ve uyuşukluğu tercih eden kişi bizzat Oblomov’un kendisidir. Hayat ertelemeye gelmez. Kitapta beni duygulandıran şey ise Oblomov’un her ne kadar tembel ve uyuşuk da olsa insanların kurnazlığını, sinsiliğini bilse de buna karşı koymuyor ve her şeye rağmen insan olarak kalmaya devam etmesi ve  dünya malına fazla önem vermemesi beni çok etkilemiştir.


 İnsanlar hayata tutunabilmek için çalışmalı ve çalışmalarını ertelememelidir. Çünkü ertelemek  ve aşırı konfor bir süre zihni çürütmeye başlıyor ve kişi yaşam boyu tembelliğini üzerinden atamıyor.

Kitapta geçen güzel sözlerden birkaç tanesi kalmıştı aklıma.

“Hile bozuk para gibidir: Onunla büyük şeyler satın alınmaz.”

“Birbirinin iyi yanlarından zevk alıp kötü yanlarına kızmamak için büyük bir yaşama deneyi akıl olgunluğu ve insan sevgisi gereklidir.”

“Hatıralar mutlu bir hayatın hatıraları olursa güzeldir.”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme