Ebeveynler Öğrencilerin Başarısız Olmasına İzin Vermelidir Konulu Konuşma

 

Ebeveynler Öğrencilerin Başarısız Olmasına İzin Vermelidir Konulu Konuşma


Her çocuğun anlama düzeyi ve kapasitesi farklıdır. Her çocuk mükemmel bir zekaya sahip olmak zorunda değildir. Çocukları çalış diyerek zorlamak da doğru değildir. Çünkü zorlama ile yapılan çalışma bir yere kadar onları başarılı yapabilir ama bir yerden sonra da onları geriye götürebilir.

Sevgili öğretmenim, anne ve babalar çocuklarının başarısız olmalarına izin vermelidir. Onları sıkmamalı, onlara çok çalış, başarılı olman gerekir, geri kalacaksın diyerek çocukları bunaltmamalıdır. Bırakalım çocukları kendi haline ve çalışmadıkları zaman neler olabileceğini kendileri görsünler. Çünkü çalışmadıkları zaman başarısız olacaklardır. Başarısız oldukları zaman üzülecekler, kendilerini mutsuz hissedeceklerdir. Aklını kullanabilen, hatalarından ders çıkarabilen, burnu sürten öğrenciler anne ve baba baskısı olmadan daha iyi çalışmaya başlayacaklardır ve kendi çalışmalarının sonucunda da daha başarılı notlar alacaklardır.

 

Sevgili öğretmenim


Anne ve babalar çocukları da strese sokmaktadırlar, kendilerini de. Sanki çocuğun yerine kendisi sınava girecekmiş gibi çocuğa hazır her türlü bilgiyi hazırlamakta, onların yerine özetler çıkarmakta ve çocuklarının başarılı olmaları için her türlü sorumluluğun altına girmektedirler. Bu başta iyi bir şeymiş gibi görünebilir ama çocuklarını hazıra alıştırdıklarının farkında bile olmayabilirler. Çalışmak isteyen çocuk kimsenin söz söylemesine gerek kalmadan kalkar çalışır, anlamadığı yerleri ise büyüklerine sorar. Böylece kendi emeği ile bir şey yapmış olmanın da mutluluğunu yaşar. Elbette anne ve babalar çocuğa anlamadıkları konularda yardım etsinler, onları çalıştırsınlar ama onların yerine sınava kendileri girecekmiş gibi tüm sorumluluğu almasınlar. 


Sorumluluk fazlası ile çocuğun olmalıdır. Çocuk zorlanmalı, terlemeli, sıkılmalı ama yine de kendi çalışmalı, kendi başarmalıdır. Ebeveynler bunu yaptıkları zaman hem kendileri rahatlayacaklar, hem de çocukları rahatlayacaktır. Konuşacaklarım bu kadardı. Lütfen çocukları rahat bırakalım, çalışmıyorlarsa uyaralım ama onların her sorumluluğunu anne ve babalar yapmasın. Teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme