Zorbalığı Durdurmanın Yolları Nelerdir Konulu Konuşma

 

Zorbalığı Durdurmanın Yolları Nelerdir Konulu Konuşma


Zorbalık bilinçli bir şekilde başkalarına sözel saldırı, fiziksel taciz veya daha ince bir baskı metodu olan manipülasyon yoluyla zarar verme davranışıdır. Zorbalık özellikle okullarda, arkadaş çevresinde daha çok olmaktadır. Zorbalık yapan çocuklar çok acımasız olabiliyorlar ve zorbalık yaptıkları çocuğun psikolojisini yerle bir ediyorlar.


Sevgili öğretmenim,

 Zorbalığın yok edilmesi için ailelerin merhametli çocuk yetiştirilmesi gerekir. Bilinçli, eğitimli, empati kurma becerisine sahip çocuklar yetiştirilmelidir. Zorbalığı durdurmanın yolları şunlardır: Çocuklarımıza önce saygılı olmayı öğretebiliriz. Saygılı olmayı bilen çocuk başka çocukların yaşamına karışmayacak, başka çocuklara saldırmayacak ve daha iyi insan olma eğilimi gösterecektir. Çocuklar arasında sevgi ve saygıya dayalı oyunlar oynatılmalı ve böylece çocuklar bu oyundan olumlu anlamda etkilenmelidir.

 

 Çocuklara sevgi, hoşgörü, birbirini olduğu gibi kabul etme, hoşgörüye dayalı kitaplar okutulmalıdır. Anne ve babalar çocuklarına davranışları ile aile içinde ve dışında örnek olmalıdır. Bir öfke anında çocuklara  öfkelerini  nasıl yenmeleri konusunda aileler destek olmalı, gerekirse bir uzmandan yardım alınmalıdır. Çocuğun kendine güven duyması sağlanmalıdır. İletişim kanalları açık tutulmalıdır ve çocuk ailesi ile her şeyini paylaşabilmelidir. Paylaşabilen çocuk böylece kendini de zorbalıktan korumuş olur ve ailesini haberdar etmiş olur.

 

Çocuklara  hayır demesini öğretmeliyiz. Gerektiği zaman sesini yükseltmesi gerektiğini bilmelidir. Onun için çocuğu cesaretlendirmeliyiz ve evde küçük oyunlar oynayarak onu gerçek yaşama hazırlamalıyız. Öğretmenlerden, danışmanlardan gerekli yardımlar alınız. Televizyonlarda bu konu ile ilgili reklamlar yapılmalı, sinema filmleri çekilmeli ve zorbalığa hep birlikte hayır denmelidir. Hiçbir çocuğun zorbalık yüzünden incinmesine müsaade edilmemelidir. Anlatacaklarım bu kadardı. Teşekkür ederim.

1 yorum:

Deneme