Müzeleri ve Tarihi Eserleri Gezdiğimizde Neler Hissederiz, Oraları Gezmek Bize Neler Sağlar Konulu Konuşma

 

Müzeleri ve Tarihi Eserleri Gezdiğimizde Neler Hissederiz, Oraları Gezmek Bize Neler Sağlar Konulu Konuşma


Her deneyim insan yaşamında farklı bir iz bırakır. Deneyimlerin yaşandığı yerlerden biri de müzelerdir. Çocukların eğitiminde müzeler eğitim ortamı olarak kullanılabilecek mekânların başında gelmektedir.

Sevgili öğretmenim,

Müzeler, insanlara medeniyetlere ait eserleri bir arada sunarak, onlar arasındaki ilişkiyi sorgulamalarına ve o değerleri fark etmelerini sağlar. Medeniyetlere ait kültür değerlerini fark etme önyargıları ortadan kaldırır. Böylece birey ile diğer kültürler arasında önyargısız bir iletişim kurulmuş olur. Ön yargısız olan yerde de hoşgörü olur ve bu da diğer medeniyetler ile aramızdaki iletişimin daha güçlü ve daha iletişime açık olmasını sağlar.

 

 Müzeleri ve tarihi yerleri gezdiğimiz zaman geçmişe kısa bir yolculuk yapmış oluruz. O dönemde yaşamış insanların bize bıraktığı eserlerin neler olduğunu inceleriz, kendimizi onların yerine koyarak empati kurarız ve içimizde farklı bir heyecan  ve farklı bir mutluluk olur. Hem kendi geçmişimizi, hem de başka milletlerin geçmişlerini, milletler arası ilişkileri müzeleri ve tarihi eserleri gezerek daha iyi kavramış oluruz ve böylece tarih bilgimiz, coğrafya bilgimiz kısaca genel kültür bilgimiz de artmış oluruz.

 

Zaferlerimizde duygulanır, yenilgilerimizde hüzünleniriz ama yine de bize ait bir parça eserlerin kalması bizi güçlü kılar ve geçmişi öğrenmeye daha meraklı, daha araştırmacı ve daha gözlemci olmaya başlarız. Müzeleri ve tarihi eserleri gezmek, sanatsal eserleri ve tarihi nesneleri görme imkanı sunar ve bu da bireyin estetik duygularını geliştirmeye yardımcı olabilir. Müze ve tarihi eserleri gezmek çocukların gözlem, eleştirel düşünme, sonuç çıkarma, yaratıcılık gibi becerilerini geliştirir.

 

Sevgili öğretmenim

 Müzeleri gezmek, tarihi yerleri gezmek, çocukların kültürel değerlerine sahip çıkmayı ve kültürel bilincini geliştirmeyi sağlar. Müzeler çocukları geçmişle tanıştırır ve geçmişle günümüzü karşılaştırma olanağı verir. Aynı zamanda gelişimin ve değişimin kaçınılmaz olduğunu, geleceğin de bugünden farklı olacağını gösterir. Çocuklara tarihsel olaylar ve dönemlerin yaşam nesneleri ile ilişki kurma olanağı sağlar. 


Müzelerin böylelikle çocuklarda tarih bilincinin gelişmesine de yardımcı olacağı ifade edilmektedir. Buraları gezmek bizi  farklı düşüncelere sürükler ve geçmişimize olan ilgimiz daha çok artmaya başlar, daha çok sorgulayıcı ve analitik düşünmeye başlayan bireyler oluruz. Her bir nesneye dokunarak yaparak yaşayarak öğrenme de sağlamış oluruz. Müzelerin önemi ile ilgili Sunay Akın'ın şu sözü de çok anlamlıdır: Müzeler toplumların hafızasıdır. "Bir ülkede aydınlanmayı, demokrasiyi ve adaleti esas kılacaksanız, atacağınız ilk adım müzecilik alanında olmalıdır." (Sunay Akın). Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür derim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme