6 Tane Özdeyiş ve Anlamları

 

6  Tane Özdeyiş ve Anlamları


1) Yurtta barış, dünyada barış ( Mustafa Kemal Atatürk):  Mustafa Kemal Atatürk zorunlu olmadığı sürece savaşın bir cinayet olduğunu sürmüş ve bunun için de yurtta barış dünyada barış demiş ve barıştan yana tavır almış, savaşın insanlığa fayda getirmeyeceğini söylemiştir.

 

2) Aile hayatının güzelliği gibi hiçbir şey yoktur: (Oscar Wilde): Mutlu bir aile için karşılıklı sadakat, güven ve sevgi olması gerekir. Bunlar olduğu zaman ailede huzur ve mutluluk vardır. O ailede yetişen çocuklar da  geleceğin  mutlu yetişkinleri olur. Bu kuşaklar boyunca devam edebilir. Yeter ki ailede huzur için karşılıklı anlayış olsun, sevgi olsun, saygı olsun. Aile hayatı demek sıcak bir yuva, koşulsuz sevgi demektir. Onun için ailemizin kıymetini bilmeliyiz.

 

3) Aşkın gelişi, aklın gidişidir: (Antonıne Bert): İnsan aşık olduğu zaman aklını kaybetmiş gibi olur ve kafası yerinde olmadığı için gözü aşktan başka hiçbir şey görmez ve mantıksız işler yapabilir. Aşk insanı baştan sona değiştirir ve onu farklı birine dönüştürebilir.


 

4) Ayakta ölmek, diz üstü yaşamaktan iyidir. (Roosevelt):  Burada insanın boş durmaması gerektiğini, bedennini, zihnini bir işle meşgul etmesi gerektiğine vurgu yapar. Oturmaktansa hareket halindeyken ölmek daha iyidir. Çünkü bu dünyadan boş biri olarak değil çalışan biri olarak ayrılmak, dolu dolu ayrılmak kişiyi daha mutlu ve daha nitelikli bir kimse yapar.


5) Arkadaşını yalnızken ikaz et; başkalarının yanında öv (Publıus Cyrus): Gerçek arkadaş sevdiği dostunu başkalarının yanında uyarmaz. Çünkü başkalarının yanında uyarmak onu küçük düşürmek ve aşağılamaktır. Başkaları da arkadaşımıza aynı sertlikte davranabilir ve ona kötü davrandığımızı sanarak sevinebilir. Bunun için arkadaşımızla baş başa kaldığımızda onu uyarırsak bu daha samimi ve daha dürüst bir uyarma olur. Böylece arkadaşımız ile ilişkilerimiz de daha iyi ve daha samimi olur.

 

6) Aklın ve ilmin üç büyük düşmanı vardır: Kötülük, bilgisizlik ve tembellik ( Haeckel): Aklın ve ilmin düşmanları kötülük, bilgisizlik ve tembellik insanı insanlıktan uzaklaştırır ve onu daha cahil biri yapar. O kimse aydın bir insan olamaz ve kendini geliştirmediği için kendi karanlık dünyasında boğulmaya devam eder . Onun için kötülükten uzak durmalıyız. Çok okuyup çok gezip bilgi sahibi olmalıyız. Boş oturmamalı devamlı bir işlerler uğraşmalıyız. Böylece daha mutlu ve daha başarılı bir insan olabiliriz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme