Atatürk’ün Yaşadığını Varsayarak Onunla Bir Röportaj Yapınız.

 

Atatürk’ün Yaşadığını Varsayarak Onunla Bir Röportaj Yapınız.


Öncelikle sizi büyük bir sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’üm. Çünkü siz hepimizin kalbinde yer edindiniz ve kalplerde kalmaya da sonsuza kadar devam edeceksiniz.  Sizi gördüğüm için hem heyecanlı hem de çok mutluyum.

Size sorularım var izniniz olursa sorabilir miyim?

Mustafa Kemal Atatürk: Şeref duyarım milletimin onurlu ve güzel çocuğu.

- Atam izin verirseniz size sarılabilir miyim?

- Mustafa Kemal Atatürk: Tabi güzel kızım gel bakalım, sarıl.

- Öğrenci: Mustafa Kemal Atatürk’üm bu millet neden sizi çok seviyor ve size olan sevgisi her geçen gün daha çok artıyor?

- Mustafa Kemal Atatürk: Milletim vatansever olan insanları seven samimi bir millettir. Çünkü ben onlara onlar da bana çok bağlı ve biz kurtuluş mücadelesini milletimle kazandık. Her anımda onlar bana destek oldu, yeri geldi ben onlara yol gösterdim, yeri geldi onlar bana yol gösterdiler..

- Öğrenci: Neden tüm varlığını milletinize bağışladınız.

- Mustafa Kemal Atatürk: Mal ve mülk bana ağırlık verir,  onları asil sahibi olan milletime bağışlamaktan ferahlık duyuyorum. Zenginlikten ne çıkar?  Asıl zenginlik insanın manevi şahsiyetinde olmalıdır.


- Öğrenci: Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşadığınız zorlukları biliyoruz. Her türlü zorluğa rağmen neden pes etmediniz?

- Mustafa Kemal Atatürk: Zafer, Zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise, "Başaracağım" diye başlayarak sonunda "Başardım" diyebilenindir.

- Öğrenci: Niçin cumhuriyeti bu kadar çok seviyorsunuz?

- Mustafa Kemal Atatürk: Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresi olduğu için.

- Öğrenci: Cumhuriyet konusunda bizlere neler önerirsiniz?

- Mustafa Kemal  Atatürk: İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.  Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalmalıdır.

- Öğrenci: Öğretmenlik mesleğine neden bu kadar çok önem veriyorsunuz?

- Mustafa Kemal Atatürk: Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır."


- Öğrenci: Efendim sizin ve  en büyük mirasınız nedir?

- Mustafa Kemal Atatürk: Akıl ve bilim.

Öğrenci: En büyük egemenlik kime ait olmalıdır?

Mustafa Kemal Atatürk: Milletime.

- Öğrenci: Büyük adam olmak için ne yapmak gerekir?

- Mustafa Kemal Atatürk:  Büyük adam olmak, kimseye yaltaklanmamak, kimsenin gözünü boyamamak, ancak ülke için gerçek zorunluluğun ne olduğunu görmek ve doğruca bu amaca yürümektir. Herkes kendi görüşüyle ortaya çıkacak, herkes seni yolundan döndürmek isteyecektir. Olsun, sen yine bildiğinden hiç şaşmayacak, tuttuğun yolda devam edeceksin. Attığın her adımda önüne engeller dikilecektir. Ama sen, kendinin büyük değil, aksine küçük ve güçsüz olduğunu kabul eder, hiçbir yerden yardım  ummaz, hiçbir destek beklemezsen, sonunda bütün engelleri aşarsın. O zaman biri çıkıp seni büyük adam olarak nitelendirirse, sana bunu diyenlerin yüzüne sadece gülüp geçeceksin.

- Öğrenci: Size göre nasıl bir ülke vatan değildir?

- Mustafa Kemal Atatürk: Ormansız ve ağaçsız toprak vatan değildir. "Eğer, vatan denilen şey, kupkuru dağlardan, taşlardan, ekilmemiş sahalardan, çıplak ovalardan, şehirlerden, köylerden ibaret olsaydı, onun zindandan hiçbir farkı olmazdı.

- Öğrenci: Cahil diye kastettiğiniz kişiler kimdir?

- Mustafa Kemal Atatürk: Biz cahil dediğimiz zaman mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören alimler çıkabilir."


- Öğrenci: Sizin için dünyadaki en büyük mükafâat nedir?

- Mustafa Kemal Atatürk: Benim için dünyada en büyük mükâfaat, milletin en ufak bir takdir ve iltifatıdır.

- Öğrenci: Size göre en önemli makam nedir:

- Mustafa Kemal Atatürk: Milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.

- Öğrenci: Vatan evlatlarına nasıl bir öneride bulunursunuz?

- Mustafa Kemal Atatürk: Gelecek için hazırlanan vatan evlatlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da yavrularının öğreniminin tamamlanması için hiçbir fedakarlıktan çekinmemelerini tavsiye ederim.

- Öğrenci: Biz çocuklar ile ilgili ne demek istersiniz?

- Mustafa Kemal Atatürk: Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.


Öğrenci: Türk kadını hakkında neler söylersiniz:

- Mustafa Kemal Atatürk: Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde, Anadolu köylü kadınının üstünde kadın mesaisi zikretmek imkânı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim' diyemez.

-  Öğrenci: Sevgili Mustafa Kemal Paşam benimle bu konuşmayı yaptığınız için size minnettarım efendim. Sağlıklı ve uzun yıllarınız olsun. Her zaman milletimizin başında olunuz inşallah.

Mustafa Kemal Atatürk: Var olasın güzel kızım, sizler de yaşayın, mutlu olun ve cumhuriyete hep sahip çıkın.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme