Bir Bitki Hakkında Konuşma Hazırlayınız.

 

Bir Bitki Hakkında Konuşma Hazırlayınız.


Ben bugünkü konuşmamda patatesten bahsedeceğim ve patates hakkında bilgi vereceğim.

Sevgili Öğretmenim,

 

Patates, tek yıllık bir kültür bitkisi olup, yumru veya tohum ile çoğalırlar. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15- 18°C bir sıcaklık ister. Patates bitkisi kuraklığa pek çok bitkiden daha az dayanıklıdır. Patates bitkisi;  hava rutubetini de sever, hava neminin yaklaşık %70 veya daha fazla olduğu bölgelerde iyi gelişir, verimli olur. Patates kuru  havayı sevmez ve sürekli esen rüzgarlardan hoşlanmaz. Kuru ve devamlı esen rüzgarlar nem kaybına yol açtığı için  böyle durumlarda sulamaya önem verilmelidir. Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. ülkemize 150 yıl kadar önce Rusya ve Kafkaslar üzerinden doğu bölgelerimize, bir asır kadar önce de Avrupa üzerinden batı yörelerimize girmiştir. Bugün yurdun hemen her yerinde yetiştirilebilmekle beraber, özellikle Orta Anadolu’da önemli durumdadır.

Sevgili Öğretmenim,

 

Patates ilk olarak, Amerika Kıtası topraklarında ortaya çıkmış, orada yetiştirilmeye başlanmıştır. Patates toprak altında sessiz sedasız büyüyen bir sebzedir. Aynı zamanda yediğimiz gıdalar içerisinde en ucuz olanlardan biri de patatestir. Dünyada çok sayıda insanın karnı patatesle doymaktadır. Çünkü en vazgeçilmez yiyeceklerimizden biridir. Patates kıtlık zamanlarının da en büyük ilacıdır. Patates sadece karın doyurmamaktadır. Aynı zamanda insan sağlığı için de ön önemli faydaları vardır. Patatesin faydaları vardır ama kızartılmış patates insan sağlığı için zararlıdır.  İçerisinde aminoasitler vardır. Bu aminoasitlerin neredeyse tamamı bebek mamalarında kullanılmaktadır. C vitamini açısından da zengin bir gıdadır. Ayrıca patatesin içinde karbonhidrat, B vitamini, bakır,  potasyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler de bulunur. Patates yüksek tansiyonu olan insanların tansiyonunu düşürmede önemli bir etkendir. 


Kalp krizine, damar tıkanıklığına iyi gelir. Böbrek sorunları olanlara da patatesin iyi geldiği söylenir. Astım, eklem romatizması kronik sorunlara da iyi geldiği bilinir. Yorgunluğumuz alır ve ağzımızdaki mikropları da öldürür. Yeter ki patatesi nasıl yenileceğini bilelim. Suda haşlayıp yemek, közde pişirmek, fırında yemek, sulu yemeğini yapmak en sağlıklı olanıdır. Patates bitkisi hakkında anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme