Komşuluk İle İlgili Özlü Sözler

 

Komşuluk İle İlgili Özlü Sözler


Komşuluk ilişkilerinde en önemli olan husus güvendir. İnsan komşusuna güvenebilmedir. İkincisi ise aradaki mesafedir. Daha sonra yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gelir. İnsan komşusu ile iyi geçinmeli, aradaki bağları koparmamalıdır. Komşu yeri geldiği zaman ailen, yeri geldiği zaman akraban olur. Onun için iyi komşularımızın kıymetini bilmeliyiz.

 

Komşuluk ile ilgili özlü sözler şunlardır:


“Komşunu sev ama aradaki bahçe duvarını asla kaldırma.”  (George Herbert).

“Komşunun köpeğini döven, sahibini incitmiş olur.” Gazali

“Hayatta komşunun haber almasından korkacağın hiçbir şeyi yapma.” (Epikuros)

“Bir semtin sokak hayvanları sizden kaçmıyorsa orada yaşayın; çünkü komşularınız güzel insanlardır.” Goethe

“Kendi seviyende olanı, komşu edin.” Nasır-ı Hüsrev.

“Komşusu aç ve çıplak yatarken rahat uyumak, düşkünlerin hatırını sormamak, kötüleri ve şerirleri dostlar seviyesinde tutmak, düşmandan yüz çevirmek; insan için utandırıcıdır.” Hz.Ali.

“Ev almak istersen komşusunu sor, yer almak istersen suyunu sor.” Yusuf Has Hacib.

“İnsanlar kahramanları oynuyorlar; çünkü korkaklar. Azizleri oynuyorlar; çünkü kötü ruhlular. Suikastçıyı oynuyorlar; çünkü yanı başlarındaki komşularını öldürmek için yanıp tutuşuyorlar. İnsanlar oynuyorlar; çünkü doğuştan yalancılar.” Jean Paul Sartre

 

“İyi komşu aileden, kötü komşu gaileden sayılır.”  İ.Hakkı Bıçakçızade

Komşunla kavga etme, misafir gider o kalır. Hz. Ebubekir

“Büyük şehirlerdeki komşuluklar ekseriya, birbirinin ahvalinden habersiz olan ölülerin mezar komşuluğuna benzerler.” (Ebubekir Hâzım Tepeyran).

“Komşun hakkında hüküm vermeden önce, iki ay onun makosenleriyle yürü!” Kızılderili Özdeyişi.

"Sefalet, sadece bir sınıfın malı veya kaderi değildir. O, bütün insanlığın ve içinde sefaletin kol gezdiği cemiyetlerin ayıbıdır. Eğer “Bir evde sefalet varsa, bir aile yoksulluğun, cehaletin, düşkünlüğün korkunç pençelerinde can çekişiyorsa; bundan sırası ile o evin komşuları, o mahallenin sakinleri, o şehrin kalabalıkları, o memleketin devleti sorumludur.” Victor Hugo

"Akrabaya ihsan, güzel huy, güzel komşuluk yurtları mamur eder, ömürleri feyiz ve berekete mazhar kılar." Muhiddin-i Arabi

“Kötü komşu, gördüğü iyiliği gizler, kötülüğü de yayar.”   Taberani

“Üç şey hayatı karartır; Zalim hükümdar, kötü komşu ve ağzı bozuk kadın.” (Cafer-i Sâdık).

“İnsanın hürriyeti, komşusunun hürriyetinin başladığı yerde biter.” Frederic William Karrar

“Erdemli davranışlar, komşuluğu pek iyi kılar. Bir kimse erdemin egemen olduğu bir yerde kalmak istemezse, o kimse akıllı kabul edilebilir mi?” Konfüçyus.

“Eğer sinirli bir komşun varsa, sen kibar olmaya çalış. Eğer iyi bir evlat sahibi olmak istiyorsan, iyi bir ebeveyn olmakla başla işe. İyi bir ebeveynin olsun istiyorsan, iyi bir evlat ol. Tüm bu söylediklerim eşler, patronlar, çalışanlar ve kalan herkes için geçerli… Aslında dünyayı değiştirmenin tek bir yolu var, o da kendini değiştirmek.” Alejandro Guillermo Roemmers

 

“Komşularından av kapmak aslanlara ayıptır, köpeklere değil.” Mevlana.

“Kötü komşusu istemedikçe, en iyi huylu insan dahi huzur içinde yaşayamaz.” Friedrich Schiller

“Kötü komşudan evinizi, kötü arkadaştan ziyaretinizi uzak tutunuz.” Hz. Ebubekir (r.a.)

“Sağlam duvarlar sağlam komşu yaratır.” Robert Forst.

“Komşularımızın her birine güler yüzlü davranabilirsek, toplumun huzuru için de adım atmış oluruz.”  Murat Ertan

“Hiçbir yazılı yasaya ya da formel kurala dayanmayan komşuluk, daha ziyade kendine özgü ritüelleri olan toplumsal bir pratiktir.” Jacques Semelin.

“Eğer kendi gözünüze kaçmış olan tozu seçemiyorsanız, inanın ki, komşunuzdakini de göremezsiniz.” Halil Cibran

“Evden önce komşu, yoldan önce yol arkadaşı, yolculuktan önce yol azığı gereklidir.” Hâdis-i Şerif.

“Yaşamak işini görece daha iyi, komşusuna hava atacak şekilde yaparsa insanlar, bundan çok memnun oluyorlar. Türkiye bu hale geldi. İnsanlar komşusuna fark atarak yaşamayı şerefli yaşamak sanıyorlar. Halbuki bu normal Türk hayatında yaşamanın en şerefsiz halidir.” İsmet Özel

 

“İnsan her şeye incinirse iş göremez, üzerinde durmakla zaman yitirir. Yaşam böyle! Eskiden, insanlara kızdığım olurdu. Sonra düşündüm, gördüm ki kızmaya değmiyor. Herkes komşusundan dayak yemekten korkuyor, bu nedenle ondan önce davranıp ilk darbeyi kendisi vurmak için elini çabuk tutuyor. Yaşam böyle işte.” Maksim Gorki

“Komşu kadın, hiç kapanmayan bir gözdür. Pencere önlerinden, dantel tüllerin ardından, balkon kenarlarından, duvar diplerinden, gözetleme deliklerinden ve bir de, pişirip dağıttığı aşurelerin içinden bakar.” Elif Şafak.

“Arkadaşsız ederiz; ama komşusuz edemeyiz.” Thomas Fuller.

“İki güçlü komşu; ender olarak sakindir, hiç biri ötekine kazanç vaad etmez; ama eğer bir an büyük bir iş için birleşecek olsalar, o zaman hem dünyaya hem de kendilerine son derece hızlı yarar sağlarlar.” Goethe.

“Yanı başındaki komşusu aç iken, kendisi tok şekilde geceleyen kimse, olgun bir mümin değildir.” Hz. Muhammed (sav.)

“Kendi kulvarımda yürürken, yandaki kulvarlarla kendimi kıyaslamaktan vazgeçtiğimde ne komşunun tavuğu bana kaz gözükür ne de komşunun tavuğunun kaza dönüşmesinden rahatsızlık duyarım.” Aret Vartanyan.

“Birbirlerine pusuya yatıyorlar, birbirlerinden bir şeyler kapıyorlar, buna da “iyi komşuluk” diyorlar.” Friedrich Nietzsche.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme