Komşuluk İlişkileri İle İlgili Kompozisyon

 

Komşuluk İlişkileri İle İlgili Kompozisyon

 

Atalarımız “Ev alma komşu al.”  demiş. Çünkü iyi bir komşu, güvenilir bir komşu senin aynı zamanda ailen gibi olacak, iyi  ve kötü gününde yanında olacak, acil durumlarda yanında olacak kimselerdir. Komşuluk ilişkileri samimiyete ve güvene dayalı olmalıdır. Komşuluk ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise kesinlikle  güvendir, dil ile kalbin bir olmasıdır, dedikodunun olmaması gerçek anlamda samimiyetin ve dostluğun olmasıdır. Komşu komşuya kötü gözle bakmamalıdır ve niyetler temiz olmalıdır. 


Arada sevgi olmalı, saygı olmalı ama mesafe her zaman korunmalıdır. Yani komşular ile ne kadar iyi olursak olalım arada muhakkak sınır olmalıdır.  Kişiler kendi sınırlarını çizmeli, kimse kimsenin özel yaşamına müdahale etmemeli, ne kadar para kazandığını, evine ne aldığını, ne sattığını açıklamak zorunda kalmamalıdır. Herkesin özel durumu kendine özgü olmalıdır. Komşular birbirine saygılı olmalı, aşırı meraklı olmamalıdır.

 

Komşular birbirlerinin yüzüne ömür boyu bakacak kimselerdir. Bunun için de bir küs bir barış şeklinde komşuluk olmaz. Baştan net tavrımızı koymalıyız. Kişiliğimiz ne ise bunu komşumuza yansıtmalıyız ve ona ben buyum, böyle kurallarım var, netliği severim, güzel ahlakı severim, yalan hoşlanmam, kötü niyetten hoşlanmam mesajlarını açık bir şekilde belli  etmeliyiz. Tüm bunlar yapıldıktan sonra aradaki samimiyet de yavaş yavaş oluşmaya başlar. Dengesiz olmamalıyız. Komşumuz iyi biri çıkmazsa onunla sadece merhabalaşmalıyız ve aşırı samimiyet kurmamalıyız. Çünkü kötü komşular insanın başına her türlü belayı açabilir. Bu noktada dikkatli olmalıyız. 


Komşumuz çok iyi de olsa  ona her aile sırrını vermemeliyiz. Çünkü o verdiğimiz sır ile gün gelir bizi yaralayabilir ve çok güvendiğimiz kişiler bize en büyük ihaneti yapabilir. Onun için ağzımızı sıkı olmalıdır. Gündemdeki konulardan konuşmalı, aşırı özel bilgilere yer verilmemelidir.

 

Hani bir söz vardır ya komşuluk ile  “Komşunu sev ama aradaki bahçe duvarını asla kaldırma.” der (George Herbert). Gerçekten de durum böyle olmalıdır. Aradaki bahçe duvar yani sınır kaldırılmamalıdır. Böyle olunca ilişkiler daha sağlam ve daha mantıklı olur. Komşuluk ilişkileri kısaca mesafeli olmalı, saygıya dayanmalı, emanete hıyanet edilmemeli, kusurlar aranmamalı ve kusur gören gözler kör edilmeli, zor anlarda yardımlaşma ve dayanışma içinde olunmalı, komşun aç iken tok yatılmamalıdır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme