Kötülüğü Nasıl Durdururuz Konulu Konuşma

 

Kötülüğü Nasıl  Durdururuz Konulu Konuşma


“Dünya kötülük yapanlar yüzünden değil; seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden  tehlikeli bir yerdir der.”  Albert Eınsteın. Yani kötülüğün olmaması için önce iyi insanların kötülüğe karşı çıkması, ses çıkarması gerekir. Böyle yapıldığı zaman dünyada kötü diye biri kalmayacak, kötülük diye bir kavram da olmayacaktır.

Sevgili Öğretmenim, değerli arkadaşlarım

Dünyada kötülüklerin durması için insanların yüreğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü olan “ Yurtta barış, dünyada barış” olmalıdır. Barışın sağlanması için de her insanın hak karşısında, haksızlık karşısında sesini çıkarması, doğru olanın, mazlum olanın yanında yer alması gerekir. Bir kişi kötülük yaptığı zaman “Her koyun kendi bacağından asılır.” anlayışı ile hareket edersek işte o zaman zalimlerin eline her türlü imkanı vermiş oluruz.  Bunun için kötülük her kim ya da nerden geliyorsa o kişi ya da kişilere, o kurum ya da kurumlara dur demesini bilmeliyiz ve insanlık olarak kötülüğü dünyadan yok etmeliyiz.


 Bunun için her insan yüreğinde canlı sevgisi taşımalı, insanlar birbirine değe vermeli, birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için anlayışı ile hareket etmelidir. Kötülüğü yapan, adaletsizliği yapan en yakınımız da olsa onu savunmamalıyız. Adaletsizliğe uğrayan, hakkı yenmiş bir kimse dünyanın öbür ucunda da olsa onun yanında yer almalıyız. Doğru olanın, mazlum olanın yanında yer almak kötülüğü yok etmek, insanlığı yaşatmak,  insanı yaşatmaktır aslında.

 

Sevgili Öğretmenim,

 Kötülüklere karşı Kurân’ın tavsiyesi şöyledir. Cenâb-ı Hak buyurdu ki: “Hem iyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü, en güzel olan hareketle önle! O vakit göreceksin ki, seninle aranda düşmanlık bulunan kimse, yakın bir dost gibi olacaktır.’’ (Fussilet Sûresi, 34). Yani kötülük ortadan kalkacak, doğruluk yerini alacaktır. Bu âyetle Yüce Kur’ân, kötülüğe tavır alıyor ve kötülüğe karşı iyiliği ve en güzelini aramayı emrediyor. Kötülüklere hayır demesini bilmeliyiz ve şunları yapmalıyız:


*Yetkimiz ve etkimiz dahilinde olan kötülükleri önlemeye çalışmalıyız.
* Gerektiğinde dilimizle müdâhale etmeliyiz ve doğrunun yanında yer almalıyız.
* Ne el ile ve ne de dil ile müdâhaleye güç getiremeyeceğimiz konuda en azından kalbimizle buğz ederek Yüce Allah’tan yardım istemeliyiz.  Daha güzel bir dünya için, daha sevgi dolu bir dünya için kötülüğe dur demeliyiz. 


Senin iyiliğin için olan şey bazen bir başkasının kötülüğü için olabilir. Onun için her insanın iyiliğini, her insanın menfaatini düşünürsek dünyada kötülük diye bir şey kalmaz. Yeter ki biz doğru olalım, eğri belasını zaten bulur. Anlatacaklarım bunlardı. Dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme