Mutlu Bir Hayat İçin Neler Gereklidir Konulu Konuşma

 

Mutlu Bir Hayat İçin Neler Gereklidir Konulu Konuşma


Her insan mutlu bir hayatı olsun, maddi olarak rahat etsin, manevi olarak hayattan doyum alsın ister. Çünkü insanoğlunu rahatına düşkün bir varlıktır ve her insan da mutlu hayatı hak eder ama bu da ancak çalışma ile, alın teri dökerek gerçekleşir. Bazen bunlarda tek başına yeterli olmayabilir.


Sevgili Öğretmenim,


Mutlu bir hayat için ilk olarak şikayeti bırakmalıyız. Kendi içimizde yaşadığımız kesiklikleri, sorunların  suçlusu olarak yakınlarımızı, çevremizdeki kimseyi ya da dünyayı suçlayarak basit bir savunma mekanizması içinde olmamalıyız. Çözüm odaklı olmalıyız. Zararın neresinden dönülürse kârdır anlayışı ile hareket etmeliyiz. Mutlu olmak için sevdiğimiz işi yapmalıyız. İnsan sevdiği işle meşgul olunca zaman çabuk geçer ve sıkılma diye bir kavram bize uzak kalır. Olumsuz duygulara değil olumlu duygulara odaklanmalıyız. Kendimizi ve ailemizi ihmal etmemeliyiz. Abartılı fedakarlıklardan kaçınmalıyız. Biri bizden yardım istediğinde yapmalıyız ama bizim iyi niyetimizi kullanmak isteyen kendini akıllı zanneden sinsi insanlara karşı da gözümüzü açmalıyız ve onlara kendimizi kullandırmamalıyız. Kimseye dinin ne, hangi partiyi tutuyorsun, ne kadar para kazanıyorsun gibi insanların özel kararlarını sormamalıyız ve onların özel yaşamına müdahale etmemeliyiz. Yani saygılı olmalıyız ve bizi ilgilendirmeyen şeylere bunumuzu sokmamalıyız.


Yaşadığımız her anın kıymetini bilmeliyiz ve mutluluğu gelecekte gelecek diye kendimizi kandırmamalıyız. Anın tadını çıkarırsak mutluluk da gelecektir zaten. İçimizde intikam duygusu olmamalı, kin ve nefretten uzak durmalıyız. Hoşgörülü olmalıyız ve affetmesini bilmeliyiz ama bize yapılan büyük hataları affetsek de bize bir daha aynı kötülüklerin yapılmasına izin vermemeliyiz. İnsanlara iyilik yaparken beklenti içine girmeden yapmalıyız. Böylece hayal kırıklığı yaşamamış oluruz ve kendime olan saygımdan dolayı ben bu olduğum için o iyiliği yaptım diyerek kendimizi güçlü hissetmeliyiz. Sağlığımız yerindeyse, elimiz ayağımız tutuyorsa, sevdiklerimiz yanındaysa mutlu olmasını bilmeliyiz. Sevdiklerimizden kimilerini kaybetmiş olabiliriz ama yine hayata tutunmaya çalışmalıyız. Çünkü kaybettiğimiz kimseler de bizim mutlu olmamızı isterdi. Kendi maddi durumumuzu, fiziksel özelliklerimizi, duygusal özelliklerimizi başkaları ile kıyaslamamalıyız. Bu kendimize olan özsaygımızı artırır ve bizim daha başarılı ve daha da mutlu olmamızı sağlar. Kendimize, zevklerimize, ilgi ve isteklerimize zaman ayırmalıyız. 


Sadece ben değil biz düşüncesi ile hareket eden, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmayı da seven kimselerden olmalıyız. Hayvanlara iyi davranmalıyız ve onlarla vakit geçirmeliyiz. Bir müzik aleti öğrenmeliyiz, bir spor dalına yazılmalıyız ve güzel alışkanlıklar edinmeliyiz Örneğin her gün bir saat kitap okumak gibi. Sorun yaşadığımız kimselerin arkasından konuşmak yerine sorunlarımızı ilgili kişi ile konuşmalıyız. Böylece hem korkak olmamış oluruz hem de dürüst ve güvenilir olduğumuz için insanlar bizi netliğimiz ile tanır. İki yüzlü olmadığımız için de mutlu oluruz. Tutumlu olmalıyız. Bütçemizi iyi hazırlamalıyız. Tüketim çılgını kimselerden olmamalıyız. 


Paranın kolay kazanılmadığının farkında olarak harcama yapmalıyız. Geleceği de düşünmeli ve ona göre plan yapmalıyız. Allah’ın yarattığı her şeye hoşgörü ile yaklaşmalıyız ve her canı sevmeliyiz. İnsanları olduğu gibi kabul etmeliyiz ve kimseyi kendi istediğimiz gibi bir kalıba sokmaya çalışmamalıyız. Savaştan değil, barıştan yana olmalıyız. Merhametli olmalıyız, vatansever olmalıyız, şükretmesini bilmeliyiz, güzel ahlaklı olmalıyız, kültürlü olmalıyız. Tüm bu özelliklere sahip olduğumuz amana mutlu oluruz. Anlatacaklarım ve aklıma gelenler bunlardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim öğretmenim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme