Sevgi, Saygı, Arkadaşlık, Hoşgörü, Doğruluk Kelimeleri İle İlgili Hikaye

 

Sevgi, Saygı,  Arkadaşlık, Hoşgörü, Doğruluk Kelimeleri İle İlgili Hikaye

 

Okuldan çıkmış eve doğru yürüyordum. O sırada yanımda bir araba durdu ve arabaya binmez misiniz  beyefendi diye sordu:  Bir baktım karşımda annem. Ne demek hanımefendi tabi ki binerim diyerek anneme sarıldım ve arabaya oturdum. Annemle eve doğru vardık. Kapımızın önüne geldiğimizde apartmanın beşinci katına yeni birileri gelmişti ve eve eşyalarını yerleştiriyorlardı. Dışarıda kocaman bir kamyonet vardı. Annem gelen yeni komşulara hoş geldiniz, hayırlı olsun yeni eviniz dedi. Onla ise başını sallayarak hoş bulduk dediler ama galiba bizim dilimizi bilmiyorlardı.

 

Bir başka komşumuz Huriye Teyze onlar Suriye’den geldi kızım Necla diye seslendi anneme. Oradan savaştan kaçıp gelmiş bu zavallılar. Kadının eşi savaşta şehit olmuş dedi. Bu duruma çok üzüldük. Ertesi gün sınıfa girdiğimizde komşumuzun oğlunun da benimle aynı sınıfta olduğunu gördüm. Adı Ayham’dı. Ayham esmer tenli kıvırcık saçlı, kendi halinde utangaç bir çocuktu. Nedense onu çok sevmiştim. Bazı arkadaşlarımız onunla dalga geçecek gibi oldu ama onlara izin vermedim. Çünkü başka kültürden, başka ülkeden gelen bir insana kötü davranmak doğru bir şey olmazdı. Onu da olduğu gibi kabul etmeli, aramıza almalıydık.

 

Ona hoşgörülü davrandık ve onu çok sevdik. Ayham da bizi çok sevdi ve kısa zamanda çok iyi arkadaş olduk. Annem de Ayham’ın annesi ile iyi arkadaş oldu ve böylece iyi bir komşu da olmuş olduk. Ayham ana dilimizi zamanla öğrenmeye başladı, bazen kelimeleri doğru yerde  kullanmıyordu ama kısa zamanda geliştirmişti Türkçesini. Ona saygı duyuyordum. Çünkü hem kendi dilini biliyor hem de yeni bir dil öğrenmişti. Ben de ondan Arapça’yı öğrenmeye başladım. Böylece ikimiz de birbirimize katkı sağlamış olduk. Hem iyi arkadaş, hem de  iyi dost olduk.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme