Güçlü ve Zayıf Yönlerimizi Bilmek Niçin Önemlidir Konulu Konuşma

 

Güçlü ve Zayıf Yönlerimizi Bilmek Niçin Önemlidir Konulu Konuşma


İnsan güçlü ve zayıf yanlarını iyi bilmelidir. Bunun için de ilk olarak kendini tanımalı, keşfetmelidir. Nelerde iyiyim, neler de daha duygusal, daha alıngan ya da daha yetersizim diyebilmelidir. İnsan iyi ve kötü yanlarının neler olduğunu bilirse kendini olumlu yönde değiştirebilir. Güçlü ve zayıf yönlerini bilen insan her zaman birkaç adım önde olur. Bireyin başarıya ulaşmasında çeşitli alternatifleri olur.  Güçlü ve zayıf yönlerimizin neler olduğunu bir kağıda yazmalıyız. Daha sonra yazdığımız olumlu ve olumsuz özelliklerimizi değiştirmek için harekete geçmeli ve hayata aktif bir şekilde katılmalıyız.

 

Sevgili Öğretmenim,

Mesela güçlü yanın empati kurabilme becerinin çok iyi olduğu olabilir. Maddi durumun iyi olması güçlü yanlarından biri olabilir.  Çünkü maddi durumun iyi olunca kendini geliştirebileceğin çok sayıda alternatifin olabilir. İnsan güçlü yanlarının neler olduğunu bildiği zaman kendini daha mutlu ve daha güvende hissediyor ve daha özgüvenli oluyor. Ne zaman ki zayıf yönlerimizi yaşamda karşımıza çıktığı zaman kendimizi kötü hissediyoruz ve üzülmeye başlıyoruz. Güçlü yönlerimiz görünsün ama zayıf yönlerimiz halının altına süpürülsün istiyoruz  Çünkü insan zayıf olan yönü ile yüzleşmek istemez. 


Onun için zayıf olan yanlarını ya bastırır, ya da kimseye belli etmemeye çalışır. Oysa  birey; zayıf tarafını ne kadar iyi bilirse o zayıf alanında gelişme kaydetmek için hemen harekete geçer ve o yönde çalışmaya yoğunlaşır. Böylece zayıf olan yönünü güçlü hale getirebilir. Zayıf olan yönlerimizden kaçmaya çalışırız ve korkarız.

 

Oysa korkmak bize bize bir fayda sağlamaz. Önemli olan korkularımızı yenebilmek, başarısız olduğumuz bir şeyde tekrar denemeye çalışmak ve başarılı olana kadar mücadeleye devam edebilmektir. Kendimizi tanımalı ve bir işi gerçekten yapıp yapamayacağımız defalarca denemeliyiz. İşte o zaman sonuç başka bir boyut olacaktır. Güçlü ve zayıf yönlerimizi öğrendiğimiz zaman daha özgüvenli oluruz ve kendimizi daha iyi geliştirme yolunda gayret ederiz. Hedeflerimiz ve hayallerimizi gerçekleştirmek için güçlü yönlerimizi daha iyi hale getirmeli, zayıf yönlerimizin ise üstesinden gelmeye çalışmalıyız. Anlatacaklarım, araştırdıklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme