İyi Bir Okur Olmak İçin Sadece Roman Okumak Yeterli Midir? Niçin?

 

İyi Bir Okur Olmak İçin Sadece Roman Okumak Yeterli Midir? Niçin?

 

İyi bir okur olmak için sadece roman okumak yeterli değildir. İyi bir okur olmak için her türden kitapla ilgilenmek gerekir. Sadece bir türe takılıp kalınırsa hem iyi bir okur olunamaz hem de iyi bir yazar olunamaz. Ne kadar çok farklı türden kitap okunursa o kadar çok iyi bir okur olunmuş olunur ve kişi genel kültürünü çok iyi bir şekilde de geliştirmiş olur. Her türden kitaptan okumak, farklı bilgiler öğrenmek kişinin kelime hazinesinin daha da genişlemesini sağlar ve bu da bireye olumlu yönde etki eder. 


Bunun için çok okumalı, farklı türden okumalı ve kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz. İyi okur olmak; fazla okumak, hızlı okumak, bir yazarın tüm kitaplarını bitirmek ya da tüm klasikleri bitirmiş olmak değildir. İyi bir gözlemci olmak gerekir. Olayları yorumlama becerisi olmalıdır. Sorgulama becerisi olmalıdır, empati kurma becerisi olmalıdır. Okuduğu kitapta geçen metinle güçlü bir bağlantılı kurabilmelidir okur.  Kitaplara karşı yazar ve yayınevi ön yargılarımı tamamen bir kenara bırakmak gerekir. Kitabın içeriğini okumadan kitabın kapağı hakkında ön yargılı olunmamalıdır. 


Kitapta geçen olaylar arasında bağlantı kurulabilmelidir. Okumak belli kalıpların içinde kalmamalı, kendi sınırlarını çizeceğiniz bir alan olmalı. Size iyi gelenleri, bir şeyler öğrenebildiklerinizi yakınınızda tutmanıza fırsat verebilmeli. Başkalarına göstermek ya da paylaşmak için değil, kendiniz için okuyun ve farklı türler okuyarak daha iyi bir okur olmaya çalışacağınızı adım adım göreceksiniz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme