Geleneksel Çocuk Oyunları ve Bunların Kültürümüzdeki Önemini Araştırınız

 

Geleneksel Çocuk Oyunları ve Bunların Kültürümüzdeki Yerini Araştırınız


Uzun bir geçmişi olan geleneksel  çocuk oyunları, kullandıkları doğal malzemeden yapılan oyuncaklar ile toplumun mili ve manevi değerlerini içinde barındırır. Çocuklara değer kazandırmadaki en iyi yöntem oyundur. Çünkü oyun, çocuğu eğlendirirken fakına varmadan çocuğun toplumsal belli-başlı değerleri kazanmasına sebep olur. Bezirganbaşı, saklambaç, körebe, istop, yakar top, çuval yarışı, ip atlama, mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım, kaleli yakan top, gibi oyunlar, geçmişte çocukların zevkle oynadığı oyunlar arasında yer alır. Geleneksel oyunlardan kimileri bunlardır. Top, ip ve taş çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmış oyun araçlarıdır. 


Geleneksel çocuk oyunları, bir toplumun kültürel mirasını taşıyan, nesilden nesle aktarılan önemli değerlerdir. Bu oyunlar, çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini desteklemenin yanı sıra, kültürel kimliğin korunmasında ve sosyal bağların güçlenmesinde de önemli bir rol oynar. Geleneksel çocuk oyunlarında çocuklar daha sosyaldir ve birbirleri ile doğrudan iletişim kurarlardır. Böylece yeni arkadaşlıklar ve dostluklar kurulurdu. Oyunlar birlikte oynanır, birlikte zevk alınır ve birlikte kahkahalar atılırdı. Bunlar da çocukların sosyal gelişimine ve kültürel gelişimine büyük katkı sağlardı. Çocuklar bu oyunlar sayesinde birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hareket etmenin önemini anlardı. Merhamet duygusu, sevgi duygusu, saygı duygusu, empati kurma becerisi gibi güzel duygular ortaya çıkardı ve bu da çocukların gelecekteki yaşamına temel oluştururdu ve onların daha iyi bir insan daha biz anlayışı içinde olan birey olmalarını sağlardı. Çeşitli değerleri öğrenen çocuklar bu güzel değerleri gelecek kuşaklara aktarır ve bu da kültürümüzün daha canlı kalmasını sağlar.


 Öğrendiklerimizin çoğunun yakınlarımızdan çevremizden öğrenildiği, özellikle çocukluk devresinde semboller eşliğinde hayat bulan geleneksel oyunların zamanla davranışa dönüştüğü göz önüne alındığında, çocuk gelişimi açısından geleneksel oyun kültürünün ne denli önemli olduğu daha net bir hale gelmektedir. İçerisinde yaşanılan toplumun değer yargıları etrafında neyin iyi, neyin kötü olduğu konusunda bir dizi somut veya soyut mesaj içeren geleneksel çocuk oyunları, ahlaklı bireylerden oluşan ideal toplumsal düzenin sağlanmasında tartışmasız bir öneme ve misyona sahiptir

1 yorum:

Deneme