Katre-i Matem Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Katre-i Matem Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. İskender Pala’nın Katre-i Matem romanı hangi dönemi anlatır?
A) Tanzimat Dönemi
B) Servet-i Fünun Dönemi
C) Lale Devri
D) Cumhuriyet Dönemi

 

2. Romanın başlangıcında yazar hikâyeye nasıl ulaşır?
A) Bir rüyayla
B) Bir mektupla
C) Bir müzayededen aldığı el yazması kitapla
D) Bir arkadaşından dinleyerek

 

3. Şahin sabah uyandığında neyle karşılaşır?
A) Nakşıgül’ün kaçtığını görür
B) Odanın boş olduğunu görür
C) Her yerin kan içinde olduğunu görür
D) Evin yandığını görür

 

4. Şahin’i tutuklayan görevlinin unvanı nedir?
A) Yeniçeri Ağası
B) Kadı
C) Tomruk Emini
D) Subaşı

 

5. Şahin ölümden nasıl kurtulur?
A) Kaçarak
B) Affedilerek
C) Lodos sayesinde
D) Yardım alarak

 

6. Şahin yüzünü kime değiştirir?
A) Osmanzade’ye
B) Topaç Yeye’ye
C) Macar hekime
D) Hafız Çelebi’ye

 

7. Şahin dilenciler arasında kimi dost edinir?
A) Hurikız
B) Topaç Yeye
C) İshak Efendi
D) Nevfel

 

8. Veziriazam İbrahim Paşa’yı harekete geçiren olay nedir?
A) Bir yangın çıkması
B) Bir mektup gelmesi
C) Sepetten çıkan kadın başı
D) Bir isyan başlaması


 

9. Lale Devri sırasında halkın genel durumu nasıldır?
A) Çok zengindir
B) Savaş halindedir
C) Fakir ve memnuniyetsizdir
D) Göç etmektedir

 

10. Şehzade Ahmet hangi isimle saklanmaktadır?
A) Kara Murat
B) Kara Şahin
C) Osmanzade
D) Hafız Çelebi

 

11. Hafız Çelebi ne işle uğraşmaktadır?
A) Askerlik
B) Hekimlik
C) Lale yetiştiriciliği
D) Tüccarlık

 

12. Nakşıgül’ün elindeki mor lalenin özelliği nedir?
A) Çok yaygın olması
B) Tek olması
C) İkizi olan çalınmış bir lale olması
D) Zehirli olması

 

13. Şehzade Ahmet’i koruyan kişi kimdir?
A) Topaç Yeye
B) Hurikız
C) İshak Efendi
D) Osmanzade

 

14. İsyanı başlatan kişi kimdir?
A) Nevfel
B) İbrahim Paşa
C) Patrona Halil
D) İshak Efendi

 

15. Nakşıgül ile ilgili gerçek nedir?
A) Gerçekten öldürülmüştür
B) Kaçmıştır
C) Ölmemiştir, olay bir oyundur
D) Hastalanarak ölmüştür

 

16. Nakşıgül’ün peşinde olduğu şey nedir?
A) Altınlar
B) Bir mektup
C) 30 inci
D) Bir kitap

 

17. Şahin’in gerçek kimliği nedir?
A) Bir tüccar
B) Bir asker
C) Şehzade Ahmet
D) Bir derviş

 

18. Romanın sonunda hangi durum hâlâ gizemini korur?
A) Şahin’in ölümü
B) Nakşıgül’ün akıbeti
C) El yazması kitabın yazarı
D) İsyanın sebebi


19. Romanda Şahin’in kimliğini değiştirerek yaşamaya devam etmesi aşağıdakilerden hangisini gösterir?
A) Korkak bir karakter olduğunu
B) Gerçeklerden kaçtığını
C) Hayatta kalmak ve gerçeği ortaya çıkarmak için mücadele ettiğini
D) Suçunu kabul ettiğini

 

20. Lale Devri’nde sarayın ihtişamı ile halkın fakirliği arasındaki zıtlık neyi vurgular?
A) Sanatın gelişimini
B) Toplumsal adaletsizliği
C) Ekonomik büyümeyi
D) Savaş hazırlıklarını


 

21. Nakşıgül’ün aslında ölmemiş olması romanın hangi yönünü güçlendirir?
A) Tarihsel gerçekliğini
B) Polisiye ve gizem unsurlarını
C) Aşk temasını
D) Dini yönünü

 

22. Müzayededen alınan el yazması kitapla hikâyenin başlaması aşağıdakilerden hangisini sağlar?
A) Olayların hızlanmasını
B) Hikâyeye gerçeklik ve gizem katılmasını
C) Karakter sayısının artmasını
D) Aşk temasının güçlenmesini

 

23. Şahin’in dilencilikten dervişliğe ve oradan istihbaratçılığa geçmesi onun hangi özelliğini gösterir?
A) Kararsız olduğunu
B) Güçsüz olduğunu
C) Uyumluluğunu ve azmini
D) Yalnız kalmayı sevdiğini


 24. Patrona Halil İsyanı’nın romanda yer alması esere ne kazandırır?

A) Sadece aksiyon
B) Tarihsel derinlik ve gerçekçilik
C) Aşk temasını
D) Komedi unsuru

 

25. Nakşıgül’ün Şahin’i kandırması aşağıdaki temalardan hangisini öne çıkarır?
A) Sadakat
B) İhanet
C) Dostluk
D) Cesaret

 

26. Şahin’in gerçeği öğrenmesine rağmen kimliğinin gizli tutulması neyi gösterir?
A) Adaletin hemen sağlandığını
B) Gücün her zaman gerçeği bastırabildiğini
C) Herkesin eşit olduğunu
D) Halkın güçlü olduğunu

 

27. Romanda geçen “30 inci” sembolik olarak neyi temsil eder?
A) Zenginliği ve hırsı
B) Aşkı
C) Özgürlüğü
D) Barışı

 

28. Şahin ile Hurikız’ın birlikte hareket etmesi aşağıdaki hangi değeri ön plana çıkarır?
A) Yalnızlık
B) İş birliği ve dayanışma
C) Rekabet
D) İntikam

 

CEVAPLAR:

1-C | 2-C | 3-C | 4-C | 5-C | 6-C | 7-B | 8-C | 9-C | 10-B | 11-C | 12-C | 13-B | 14-C | 15-C | 16-C | 17-C | 18-C |
19-C | 20-B | 21-B | 22-B | 23-C | 24-B | 25-B | 26-B | 27-A | 28-B

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme