Katre-i Matem
Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları
1. İskender Pala’nın Katre-i Matem
romanı hangi dönemi anlatır?
A) Tanzimat Dönemi
B) Servet-i Fünun Dönemi
C) Lale Devri
D) Cumhuriyet Dönemi
2. Romanın başlangıcında yazar
hikâyeye nasıl ulaşır?
A) Bir rüyayla
B) Bir mektupla
C) Bir müzayededen aldığı el yazması kitapla
D) Bir arkadaşından dinleyerek
3. Şahin sabah uyandığında neyle
karşılaşır?
A) Nakşıgül’ün kaçtığını görür
B) Odanın boş olduğunu görür
C) Her yerin kan içinde olduğunu görür
D) Evin yandığını görür
4. Şahin’i tutuklayan görevlinin
unvanı nedir?
A) Yeniçeri Ağası
B) Kadı
C) Tomruk Emini
D) Subaşı
5. Şahin ölümden nasıl kurtulur?
A) Kaçarak
B) Affedilerek
C) Lodos sayesinde
D) Yardım alarak
6. Şahin yüzünü kime değiştirir?
A) Osmanzade’ye
B) Topaç Yeye’ye
C) Macar hekime
D) Hafız Çelebi’ye
7. Şahin dilenciler arasında kimi
dost edinir?
A) Hurikız
B) Topaç Yeye
C) İshak Efendi
D) Nevfel
8. Veziriazam İbrahim Paşa’yı
harekete geçiren olay nedir?
A) Bir yangın çıkması
B) Bir mektup gelmesi
C) Sepetten çıkan kadın başı
D) Bir isyan başlaması
9. Lale Devri sırasında halkın
genel durumu nasıldır?
A) Çok zengindir
B) Savaş halindedir
C) Fakir ve memnuniyetsizdir
D) Göç etmektedir
10. Şehzade Ahmet hangi isimle
saklanmaktadır?
A) Kara Murat
B) Kara Şahin
C) Osmanzade
D) Hafız Çelebi
11. Hafız Çelebi ne işle
uğraşmaktadır?
A) Askerlik
B) Hekimlik
C) Lale yetiştiriciliği
D) Tüccarlık
12. Nakşıgül’ün elindeki mor
lalenin özelliği nedir?
A) Çok yaygın olması
B) Tek olması
C) İkizi olan çalınmış bir lale olması
D) Zehirli olması
13. Şehzade Ahmet’i koruyan kişi
kimdir?
A) Topaç Yeye
B) Hurikız
C) İshak Efendi
D) Osmanzade
14. İsyanı başlatan kişi kimdir?
A) Nevfel
B) İbrahim Paşa
C) Patrona Halil
D) İshak Efendi
15. Nakşıgül ile ilgili gerçek
nedir?
A) Gerçekten öldürülmüştür
B) Kaçmıştır
C) Ölmemiştir, olay bir oyundur
D) Hastalanarak ölmüştür
16. Nakşıgül’ün peşinde olduğu şey
nedir?
A) Altınlar
B) Bir mektup
C) 30 inci
D) Bir kitap
17. Şahin’in gerçek kimliği nedir?
A) Bir tüccar
B) Bir asker
C) Şehzade Ahmet
D) Bir derviş
18. Romanın sonunda hangi durum
hâlâ gizemini korur?
A) Şahin’in ölümü
B) Nakşıgül’ün akıbeti
C) El yazması kitabın yazarı
D) İsyanın sebebi
19. Romanda Şahin’in kimliğini
değiştirerek yaşamaya devam etmesi aşağıdakilerden hangisini gösterir?
A) Korkak bir karakter olduğunu
B) Gerçeklerden kaçtığını
C) Hayatta kalmak ve gerçeği ortaya çıkarmak için mücadele ettiğini
D) Suçunu kabul ettiğini
20. Lale Devri’nde sarayın ihtişamı
ile halkın fakirliği arasındaki zıtlık neyi vurgular?
A) Sanatın gelişimini
B) Toplumsal adaletsizliği
C) Ekonomik büyümeyi
D) Savaş hazırlıklarını
21. Nakşıgül’ün aslında ölmemiş
olması romanın hangi yönünü güçlendirir?
A) Tarihsel gerçekliğini
B) Polisiye ve gizem unsurlarını
C) Aşk temasını
D) Dini yönünü
22. Müzayededen alınan el yazması
kitapla hikâyenin başlaması aşağıdakilerden hangisini sağlar?
A) Olayların hızlanmasını
B) Hikâyeye gerçeklik ve gizem katılmasını
C) Karakter sayısının artmasını
D) Aşk temasının güçlenmesini
23. Şahin’in dilencilikten
dervişliğe ve oradan istihbaratçılığa geçmesi onun hangi özelliğini gösterir?
A) Kararsız olduğunu
B) Güçsüz olduğunu
C) Uyumluluğunu ve azmini
D) Yalnız kalmayı sevdiğini
A) Sadece aksiyon
B) Tarihsel derinlik ve gerçekçilik
C) Aşk temasını
D) Komedi unsuru
25. Nakşıgül’ün Şahin’i kandırması
aşağıdaki temalardan hangisini öne çıkarır?
A) Sadakat
B) İhanet
C) Dostluk
D) Cesaret
26. Şahin’in gerçeği öğrenmesine
rağmen kimliğinin gizli tutulması neyi gösterir?
A) Adaletin hemen sağlandığını
B) Gücün her zaman gerçeği bastırabildiğini
C) Herkesin eşit olduğunu
D) Halkın güçlü olduğunu
27. Romanda geçen “30 inci”
sembolik olarak neyi temsil eder?
A) Zenginliği ve hırsı
B) Aşkı
C) Özgürlüğü
D) Barışı
28. Şahin ile Hurikız’ın birlikte
hareket etmesi aşağıdaki hangi değeri ön plana çıkarır?
A) Yalnızlık
B) İş birliği ve dayanışma
C) Rekabet
D) İntikam
CEVAPLAR:
1-C | 2-C | 3-C | 4-C | 5-C | 6-C |
7-B | 8-C | 9-C | 10-B | 11-C | 12-C | 13-B | 14-C | 15-C | 16-C | 17-C | 18-C
|
19-C | 20-B | 21-B | 22-B | 23-C | 24-B | 25-B | 26-B | 27-A | 28-B