Yürüyen Şato
Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları
1. Sophie Hatter'a göre Ingary
ülkesinde üç kız kardeşin en büyüğü olarak doğmak neden büyük bir
talihsizliktir?
A) Genellikle en büyük kızların sihir yetenekleri olmaz.
B) En büyük kızların evlenmesi beklenmez.
C) En büyük kızların kısmetlerini aramaları yasaktır.
D) Üç kız kardeş kısmetini aramaya çıktığında ilk olarak ve en kötü şekilde en büyüğü kaybeder.
2. Sophie Hatter'ın babası öldükten sonra üvey annesi Fanny, Sophie için nasıl
bir gelecek planlar?
A) Bir pastanede çırak olmasını.
B) Bir cadıdan ders almasını.
C) Şapka dükkanını devralarak kendisinin çırağı olmasını.
D) Zengin bir kontla evlenmesini.
3. Sophie Hatter, Çöl Cadısı tarafından hangi fiziksel dönüşümle lanetlenmiştir?
A) Bir kediye dönüşmüştür.
B) Doksan yaşında yaşlı bir kadına dönüşmüştür.
C) Görünmez hale gelmiştir.
D) Bir köpeğe dönüşmüştür.
4. Büyücü Howl'un Yürüyen Şatosu'nu
hareket ettiren ve ona güç veren varlık kimdir?
A) Çöl Cadısı
B) Prens Justin
C) Calcifer
D) Michael
5. Michael'ın Cesari Pastanesi'nde aşık olduğu "Lettie Hatter"
aslında kimdir?
A) Sophie'nin kendisi.
B) Sophie'nin en küçük kız kardeşi Martha.
C) Sophie'nin üvey annesi Fanny.
D) Gerçek Lettie Hatter.
6. Sophie'nin bilmeden sahip olduğu ve eşyalara can vermesini sağlayan gizli
sihir yeteneği nedir?
A) Şekil değiştirme büyüsü.
B) Uçma yeteneği.
C) Eşyalarla konuşarak onları canlandırma.
D) Zihin okuma.
7. Çöl Cadısı, Büyücü Suliman'ın
bedenini ne yaparak Prens Justin'in bedeniyle birleştirmiştir?
A) Sihirli bir iksir kullanarak.
B) Onları bir yapboz gibi parçalara ayırıp yeniden birleştirerek.
C) Zihinlerini birleştirerek.
D) Canlı canlı yiyerek.
8. Büyücü Howl, farklı şehirlerde genellikle hangi sahte isimleri kullanmıştır?
A) Porthaven'da Sihirbaz Jenkin, Kingsbury'de Büyücü Pendragon, şatoda Korkunç Howl.
B) Porthaven'da Büyücü Pendragon, Kingsbury'de Sihirbaz Jenkin, şatoda Korkunç Howl.
C) Porthaven'da Bay Smith, Kingsbury'de Kont Catterack, şatoda Büyücü Suliman.
D) Porthaven'da Neil, Kingsbury'de Gareth, şatoda Howell Dayı.
9. Sophie, Yedi Fersahlık Çizmeler
ile yolculuk yaparken neden sıkıntı yaşamıştır?
A) Çizmeler çok ağırdı ve sürekli bataklığa batıyordu.
B) Her adımda farklı bir yere fırlatılıyordu ve kontrolü kaybediyordu.
C) Çizmeler Cadı tarafından lanetlenmişti.
D) Çizmeleri çalmıştı ve büyü çalışmıyordu.
10. Büyücü Howl'un "Go and Catch a Falling Star" şiirindeki lanetinin
tamamlanması için gereken üç "imkansız" şey nedir?
A) Uçan bir ejderha yakalamak, dev bir ağaç dikmek, bir periyi öpmek.
B) Denizkızlarını duymak, adamotu kökünden bir bebek yetiştirmek, rüzgarda beliren dürüst bir zihin bulmak.
C) Yedi fersahlık çizmeler yapmak, görünmezlik pelerini dikmek, bir cadıyı ikna etmek.
D) Bir ateş cinini hapsetmek, bir kalbi çalmak, bir şatoyu yürütmek.
11. Michael, Howl'un yanında kalma sebebini ve Howl'un parayı savurganlığını
engellemek için ne yaptığını nasıl açıklamıştır?
A) Howl'un büyü yeteneklerini öğrenmek için yanına sığınmış ve parayı Calcifer'e saklamıştır.
B) Sokakta yaşayan bir yetimken Howl onu yanına almış ve Howl'un savurganlığını bildiği için parasını ocak taşı altına saklamıştır.
C) Howl'u çok sevdiği için gönüllü olarak yanına gelmiş ve parasını sihirli bir kasada saklamıştır.
D) Zorla kaçırılmış ve parasını Howl'un düşmanlarına vermiştir.
12. Sophie'nin üvey annesi Fanny, romanın sonlarına doğru şatoyu ziyaret
ettiğinde, Sophie'nin yaşlılık lanetini neye bağlamıştır?
A) Çöl Cadısı'nın büyücülüğüne.
B) Aşırı çalışmaktan hasta düşmesine.
C) Howl'un kötü kalpliliğine.
D) Sophie'nin kendisinin bir cadı olmasına.
13. Calcifer, Sophie'ye Howl ile olan sözleşmesinin ana şartını neden doğrudan
açıklayamaz?
A) Calcifer, sözleşmenin şartlarını kendisi de unutmuştur.
B) Sözleşmenin şartlarından birine göre ne Howl ne de Calcifer ana şartı söyleyebilir.
C) Howl, Calcifer'e bu konuda büyü yapmıştır.
D) Sadece Howl'un kalbini geri aldığında açıklayabilir.
14. Michael, "Yürüyen Şato"da Büyücü Howl'a verilen "kalp
yiyen" veya "ruh emen" lakaplarının kökenini nasıl açıklamıştır?
A) Gerçekten de genç kızların kalplerini yediğini söylemiştir.
B) Bu söylentilerin, kendisinin Howl'un ününü kötüye çıkarmak için uydurduğu bir benzetme olduğunu belirtmiştir.
C) Bu lakapların Çöl Cadısı tarafından yayıldığını iddia etmiştir.
D) Bunların Howl'un eski sevgilileri tarafından söylenen gerçek hikayeler olduğunu anlatmıştır.
15. Howl'un eski öğretmeni Bayan Pentstemmon, Sophie'nin hangi gizli yeteneğini
fark etmiş ve Howl'un sözleşmesini bozmak için Sophie'ye güvenmiştir?
A) Hayvanlarla konuşabilme yeteneğini.
B) İnsanları iyileştirebilme yeteneğini.
C) Eşyalara can verebilme yeteneğini.
D) Geleceği görebilme yeteneğini.
16. Büyücü Howl'un şatosu, Pazar Kasabası'ndaki şapka dükkanına taşındıktan
sonra kapılarının açıldığı yeni ve güncel yerler arasında hangileri bulunur?
A) Porthaven Limanı ve Kingsbury Sarayı.
B) Pazar Kasabası, Vadinin Sonundaki Boş Malikane ve Çöl'ün Kenarındaki Çiçekli Arazi.
C) Sadece Howl'un Galler'deki ailesinin evi.
D) Mrs. Fairfax'ın evi ve Cesari Pastanesi.
17. Hikayenin sonunda Çöl Cadısı'nın ateş cininin gerçek kimliği nedir ve
Howl'un planı bu kimliği açığa çıkarmakta nasıl bir rol oynar?
A) Ateş cini, Howl'un en eski çırağıdır ve Howl onu Cadı'dan korumaya çalışmıştır.
B) Ateş cini, Cadı'nın ikiz kız kardeşidir ve Howl onları birleştirmeyi amaçlamıştır.
C) Ateş cini, Bayan Angorian'dır ve Howl, Cadı'nın en zayıf noktasını (Angorian'ı) ortaya çıkarmak için laneti kullanmıştır.
D) Ateş cini, Büyücü Suliman'ın ruhudur ve Howl, Suliman'ı yeniden canlandırmak için onu Cadı'dan almıştır.
18. Hikayenin sonunda Sophie ve Howl'un ilişkisi nasıl bir duruma gelmiştir ve
Calcifer'e ne olmuştur?
A) Sophie Howl'u terk eder ve Calcifer Cadı tarafından ele geçirilir.
B) Howl ve Sophie ayrılır, Calcifer özgür kalır ancak kaybolur.
C) Howl kalbini geri alır, Sophie'nin laneti kalkar, Calcifer özgür kalır ve şatoya geri döner. İkisi bir arada mutlu yaşamaya karar verir.
D) Sophie Howl'u yaşlı halinde kabul eder, Howl Saray Büyücüsü olur ve Calcifer sonsuza dek ocağa bağlı kalır.
CEVAPLAR:
1-D | 2-C | 3-B | 4-C | 5-B | 6-C | 7-B | 8-A | 9-B | 10-B | 11-B | 12-B | 13-B | 14-B | 15-C | 16-B | 17-C | 18-C