İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Öznel ve Nesnel Yargılar İle İlgili Test

    1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı vardır ?

A) Dünle bugün arasında 5 derece sıcaklık farkı var.
B) Ülkemizin görülmesi gereken en önemli şehri Ankara'dır.
C) Günler ne kadar da çabuk geçiyor.
D) Yalnızlık dünyadaki en ilginç duygudur.

2. Aşağıdakilerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır ?

A) Çanakkale Savaşı 1915-1918 yılları arasında gerçekleşti.
B) Çanakkale Savaşı'nda Mustafa Kemal de görev aldı.
C) Çanakkale Savaşı'nda ANZAK adı verilen sömürgelerde yer aldı.
D) Çanakkale Savaşı Türk tarihinin en önemli savaşıydı.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesnel yargılıdır ?

A) Yazarın kusursuz bir anlatımı var.
B) Betimlemeleri ustalıkla kullanmış.
C) Yazar kitabı dört bölüm olarak yazmış.
D) Kahramanların özellikleri çok etkileyici olmuş.

4.
I. Mavi, renklerin en ilgi çekici ve zarif olanıdır.
II. Dünya kupası maçları dört yılda bir yapılır.
III. Her arkadaşlık bir gün mutlaka biter.
IV.  Dünyanın güneş etrafında dönmesi mevsimleri oluşturur.

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerden hangileri öznel yargılıdır. ?

A) I-II     B)I-III     C) III-IV     D)II-III

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel yargılıdır ?

A) Cumartesi haftanın günlerinden biridir.
B) Resmi okullar cumartesi günü tatildir.
C) Cumartesi devlet daireleri kapalıdır.
D) Tatil olduğu için cumartesi gününü herkes sever.



6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişiden kişiye değişebilecek niteliktedir ?

A) Yaşlılık her insanı olgunlaştırır.
B) Kitap İstanbul'da bir konağı anlatıyor.
C) Bu ay İstanbul'da kitap fuarı açılacak.
D) Belediye personel alım ilanı yayınladı.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişisel bir düşünceye yer verilmiştir ?

A) Bu kitap 240 sayfadan oluşuyor.
B) Kitap TDK tarafından yayınlanmış.
C) Kitabın sürükleyici bir anlatımı var.
D) Kitap 4. baskısını yaptı.

8.  Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir yargı içermemektedir ?

A) Yaptığı resimlerin hepsi birbirinden muhteşemdi.
B) Resimlerine bakınca uzak diyarlara gidiyorum.
C) Toplamda beş resim sergisi açmış bugüne kadar.
D) Resim çizerken zamanın durduğunu hissediyor adeta.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir yargı vardır ?

A) Her canlı mutlaka ölecektir.
B) İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar.
C) Adam 2500 TL maaşla çalışıyor.
D) Oturdukları ev 350 metrekareymiş.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi ispatlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır ?

A) Gelecek sene tatile güneye gideceğiz.
B) Kızılırmak Türkiye'nin en uzun nehridir.
C) Evin manzarası ruhumu dinlendiriyor.
D) Şiir "yalnızlık" teması ile yazılmış.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznel yargılıdır ?

A) Türkü  halk edebiyatı türlerindendir.
B) Şair bir şiiri hariç hep hece ölçüsünü kullanmış.
C) En etkileyici şiirlerini son kitabında gördüm.
D) Kitaplarında her yöreden kahramanlara yer vermiş.


Cevap Anahtarı : 1-A 2-D 3-D 4-B 5-D 6-A 7-C 8-C 9-B 10-C 11-C



1 yorum:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.