İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Fiilde Anlam-Kip-Kişi-Anlam Kayması İle İlgili Test Soruları

    0

Özet : fiillerde anlam kayması ile ilgili test soruları, haber kipleri ve dilek kipleri ile ilgili test, anlam özelliklerine göre fiiller test, iş oluş durum fiilleri test


1 . Öznenin herhangi bir etkisi olmadan meydana gelen yani kendiliğinden oluşan hareketleri anlatan fiillere oluş fiilleri denir .

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili kullanılmıştır ?

A) Hiç yorulmadan bir süre koştular .
B) Bizi görünce oradan kaçtılar .
C) Bu saatten sonra herhalde gelmez.
D) Kasadaki meyvelerin hepsi olgunlaşmış .

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iş , durum ve oluş fiilleri sırasıyla verilmiştir ?
A) silmek, koşmak, kızarmak
B)  durmak, kırmak, sararmak
C) paslanmak , atmak , ağlamak
D) görmek , yeşermek , satmak

3.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi iş fiilidir ?
A) Karşılaştığı bütün sorunları tek tek çözdü .
B) Akşama kadar çalışınca çok yorulmuş .
C) Uzun zamandır kesmediği tırnakları çok uzamış .
D) Bu yıl karlar çok daha erken eridi .

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi zaman anlamı taşımamaktadır ?
A) İşleri erken bitirip hemen eve geldim .
B) Yeni transfer hafta sonu mukaveleyi imzalayacak .
C) İnsanlara karşı daha sevecen davranmalısın .
D) Yaşadıklarından ders çıkarmayı bilir .
5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yer alan fiil haber kiplerinden biri ile çekimlenmiştir ?
A) Seni sevenlere değer vermelisin .
B) Yavaş yavaş eve doğru gidiyorlar.
C) Ödevlerini yapanlar buraya gelsin .
D) Bilmediklerimizi sormaktan çekinmeyelim .  

6. Duy- fiilinin istek kipi 1. Çoğulda çekimlenmiş hali aşağıdakilerden hangisidir  ?
A) duyalar
B) duymalılar
C) duyalım
D) duysunlar
  
7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli bir fiil kullanılmamıştır ?
A) Tatile gitmek için hazırlıklara başladık .
B) Aldığı elbise gerçekten çok ucuzmuş .
C) Her gün bu saatlerde buradan geçerler .
D) Lütfen Kapalı havaları daha çok severim .

8. “ Onu tanıyorum , söz verdiyse gelir. “ cümlesindeki fiiller sırasıyla hangi kiplerle çekimlenmiştir ?
A) Şimdiki zaman – gelecek zaman
B) Gelecek zaman – geniş zaman
C) Geçmiş zaman – şimdiki zaman
D) Şimdiki zaman – geniş zaman   

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapılan iş ile anlatım aynı anda yapılmıştır  ?
A) Beklediğim adam yarın buraya geliyor .
B) Her sabah gazetesini okuyor .
C) Annem mutfakta yemek yapıyor .
D) Turne ekibi uraya haftaya geliyor .

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilde anlam kayması meydana gelmemiştir ?
A) Okula gidince ilk olarak e postalarıma bakıyorum .
B) Haftaya bugün istediğiniz evrakları hazırlamış olurum .
C) Her akşam balkonda çay içiyorlar .  
D) İş başvurusu sonuçları iki gün sonra açıklanacak .
  
11. “ Beni bugün gördün . “ cümlesindeki fiilin olumsuz soru şekli aşağıdakilerden hangisidir ?
A) gördün mü ?
B) görmedin mi ?
C) görmüyor musun ?
D) görmeyecek misin ?

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şimdiki zaman kipi gelecek zaman kipi yerine kullanılmıştır ?
A) Yarın notlar veriliyor .
B) Hoca sınıfta bizi bekliyor .
C) Yere düşen parçaları dikkatlice topluyor .  
D) Kapıda postacının gelmesini bekliyor .
  
13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dilek kipi kullanılmıştır  ?
A) Bu bölgedeki araştırmalar gittikçe artıyor .
B) Proje iki ay içerisinde tamamlanacak .
C) Her zaman çalışmalarımıza gereken önemi verelim .
D) Dün yeni yapılan markete gittik .

14.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili kullanılmamıştır  ?
A) Aşırı sıcaktan bütün meyveler çürüdü .
B) Tatilde iyice bronzlaşmış .
C) İki sene içerisinde tüm saçları beyazladı .
D) Cüzdanını kapının önünde yere düşürmüş .
   
15. “ Yatmak , satmak , kararmak “ fiillerinin anlam özellikleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir ?
A) iş – durum – oluş
B) iş – iş – oluş  
C) durum – iş – oluş   
D) iş – oluş – durum

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şimdiki zaman eki eklendiği sözcükte ünlü daralmasına sebep olmamıştır  ?
A) Bahçede arkadaşlarının gelmesini bekliyor .
B) Daldan topladığımız cevizleri kırıyorum .
C) Niçin bize yarın gelmiyorsun ?
D) Şekerlerin hepsini dolaba sakladım .  

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin bittiği , tamamlandığı anlatılmaktadır  ?
A) Çantasını toplayıp sınıftan çıktı .
B) Gelecek ay yeni bir gömlek alacak .
C) Bahçede ağaçların dallarını buduyor .
D) Her gün çoraplarını mutlaka değiştirir .

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil geniş zamanın olumsuzu ile çekimlenmiştir ?
A) Bundan sonra her söylenen söze inanmam .
B) Ayağındaki yara henüz geçmemiş .
C) Bu hafta hava sıcak olmayacakmış .
D) Yazdığım mektuba cevap gelmedi .

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde istek kipiyle çekimlenmiş bir fiil kullanılmıştır  ?
A) Keşke tüm acıları geride bırakabilsem .
B) Sana sorduğum sorulara doğru cevap ver .
C) Tüm anılarımı bir an önce yazmalıyım .
D) Bugün çok yoruldum , biraz dinleneyim .

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır ?
A) Geriye kalan ödevleri yarın bitiririz .
B) Yarış az önce bitti .
C) Herkes dikkatle babamı dinliyor .
D) Her yıl buraya gelirim .

Cevap Anahtarı
1
D
2
A
3
A
4
C
5
B
6
C
7
B
8
D
9
C
10
D
11
B
12
A
13
C
14
D
15
C
16
B
17
A
18
A
19
D
20
A

Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.