İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Ek Fiilin Cümleye Kattığı Anlamlar İle İlgili Test Soruları

    0

Ek Fiilin Cümleye Kattığı Anlamlar İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye olasılık anlamı katmıştır ?
A) Millet olarak şu sıralar çok gerginiz .
B) Yıllar önce burada küçük bir kulübe varmış .
C) Belki benim ne demek istediğimi anlamıştır .
D) Kapıda beni bekleyen arkadaşımdır .
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek fiil cümleye terk edilmiş bir alışkanlık anlamı katmıştır ?
A) Dün olay esnasında biz de oradaydık .
B) Sabahları yürüyüş yapmayı çok severdim .
C) Alışverişi yaptıktan sonra buraya geleceklerdi .
D) Karşısında bir anda eski öğretmenini görünce şaşırmıştır .
3. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ek fiil cümleye gerçekleşmemiş bir beklenti anlamı katmıştır ?
A) Yağmur yağmasaydı dün pikniğe gidecektik .
B) Sorunlarını konuşarak çözmeliydin .
C) Bu saatte okuldan çıkmıştır .
D) Benim niye kızdığımı biliyormuş .
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-dır " ek fiili cümleye kesinlik anlamı katmıştır ?
A) Doların fiyatı şu sıralar düşecektir .
B) Türkiye üç kıtaya bağlantısı olan bir ülkedir .
C) Uçak İstanbul'a inmiştir .
D) Bu konuyu geçen ders anlatmıştır .
5. "-dır" eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümleye ihtimal anlamı katmıştır ?
A) Türkçe çok zevkli bir derstir .
B) En hızlı ulaşım aracı uçaktır .
C) Ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul'dur .
D) Bugünlerde bizim oralara kar yağmaya başlamıştır .

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye " geçmiş zamanda gerçekleşmemiş bir beklenti " anlamı katmıştır  ?
A) Evet deseydi dün yanına gidecektik .
B) Her sene bu zamanlarda balık tutmaya giderdik .
C) Verilen hiçbir görevi zamanında yapmazdı .
D) Gençken de çok gayretliydi .
7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye olasılık anlamı katmıştır ?
A) İş bitmiştir , evlerinize gidebilirsiniz .
B) İnsanlara yardım etmek iyidir .
C) İşten çıktıysa birazdan burada olacaktır .
D) İnsanı en çok mutlu eden şey okumaktır .  
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye olasılık manası kazandırmıştır ?
A) Bu işi bitirebilmek için sabaha kadar uyumamıştır .
B) Annesinin alacağı hediyeyi dört gözle bekliyordu .
C) Servis bulaşık makinesini tamir etmek için gelecekti .
D) Bu işlere girmeden önce her ihtimali düşünmeliydin .
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye terk edilmiş alışkanlık anlamı katmıştır ?
A) Bu oyunu en iyi kendisi oynarmışmış .
B) Adamın hareketlerini görmeliydin .
C) Küçüklüğümüzde buralara sürekli gelirdik .
D) Beni tanırsa orada çok fazla durmam .
10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye küçümseme anlamı katmıştır ?
A) Bereketli bir kazanç için dükkanı erkenden açmalıymışsın .
B) Yağmur başlamıştır , şemsiyelerinizi almayı unutmayın .
C) Bu sesleri ben de duymuştum .
D) Tüm anlattıklarımı anlamışmış .
Cevap Anahtarı
1
C
2
B
3
A
4
B
5
D
6
A
7
C
8
A
9
C
10
D



Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.