İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Deyim , Atasözü ve Özdeyiş İle İlgili Test

    0

Deyim , Atasözü ve Özdeyiş İle İlgili Test

1. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde deyim kullanılmıştır ?
A) Yaptığı son çalışmalar ile okul yönetiminin gözüne girdi .  
B) Öğrenciler bahçede keyifle oynuyorlardı .
C) Gelecek yıl tatil için Antalya'ya gideceğiz .
D) Memurlara temmuz ayında maaş farklarının ödenmesi gündemde .      
2. Bazı atasözleri gerçek anlamda kullanılırken bazı atasözleri de mecaz anlamda kullanılabilir .
Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır ?
A) Damlaya damlaya göl olur .
B) Sakla samanı gelir zamanı .  
C) Bugünün işini yarına bırakma .
D) Ateş olmayan yerden duman çıkmaz .  
3. " Bazı durumlar da işin içinde olan insanlar çok sıkıntı çeker ama dışarıdan bakanlar için her şey çok kolay gözükür . Bir işin için de olmayan kişi o işin sıkıntılarını ve zorluklarını yeteri kadar algılayamaz . "
Yukarıda açıklaması verilen atasözü aşağıdakilerden hangisidir ?
A) El elin eşeğini türkü çağırarak arar .     
B) Davulun sesi uzaktan hoş gelir .
C) Güvenme varlığa düşersin darlığa .  
D) Sürüden ayrılanı kurt kapar .  
4.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "söylenen sözleri önemsememek" anlamı vardır  ?
A) Hocanın anlattıklarını can kulağıyla dinliyordu .     
B) Yan masada anlatılanlara kulak kabartmaktan kendini alamıyordu .
C) Mahallelerinde kulağı delik biri olarak adlandırılıyordu .  
D) Ne söylenirse söylensin hep kulak ardı etmeye alışmıştı .  
5. " Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol " özdeyişi ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Cahil kimseler ile tartışmaya girmemek gerekir .
B) Cahillere gerçeği anlatabilmek için ısrarcı olmalıyız .
C) Toplum olarak cahil insanları dışlamamız gerekir .    
D) Cahil insanlara gerçeği öğretmeye çalışmalıyız .

6.  "Atasözleri genel olarak öğüt verme amacı taşır . "
Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi atasözü değildir  ?
A) Taşıma su ile değirmen dönmez  .        
B) Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste .
C) Aş taşınca kepçeye paha olmaz .      
D) Atı alan Üsküdar'ı geçti .  
7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde " yapılan bir işten zarar görmek " anlamında bir deyim kullanılmıştır  ?
A) Ona yaptığı yanlışı anlatacağım diye dilimde tüy bitti .   
B) Son yaptığımız işten epeyce dilim yandı .  
C) İftiraları karşısında artık dilimi tutamadım .
D) Dilimin ucuna birçok söz geldi ama hiçbirini söyleyemedim .     
8. " Bazı insanlar bir iyilik yaptığında bunu her fırsatta dile getirirler ve iyilik yaptığı insanı küçük düşürürler . Bu tür insanların yaptığı davranışı anlatmak için …………………….. deyimini kullanırız . "
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki deyimlerden hangisinin getirilmesi uygun olur ?
A) Başa kakmak   
B) Başından atmak   
C) Başına çalmak
D) Başını yakmak   
9. Bazı insanlar vardır ki duyduğu bir şeyi hiç saklayamaz ve gidip hemen başka birine anlatırlar . Bu tip insanları ifade etmek için kullanılan deyim aşağıdakilerden hangisidir  ?
A) Ağzına geleni söylemek
B) Ağzından kaçırmak    
C) Ağzında bakla ıslanmamak
D) Ağzı kulaklarına varmak  
10.
1. Gerçek sevgi iyilik gördüğünüzde artmayan kötülük gördüğünüzde azalmayan sevgidir .
2. Seviyorsan eğer sevilirsin .
3. Gerçek sevgi bir şeyler beklemeden olur .
4. Güçsüz insanlar asla sevgiye sahip olamazlar .
Yukarıda verilen özdeyişlerden hangileri yakın anlamlıdır  ?
A)  1-2
B) 1-3
C) 2-3
D) 3-4
Cevap Anahtarı
1
A
2
C
3
B
4
D
5
A
6
D
7
B
8
A
9
C
10
B



Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.