Paragraf Soruları Nasıl Çözülür ?

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür ?

Paragraf bir düşünceyi açıklamak maksadıyla yazılan, belli bir plan çerçevesinde oluşturulan, içerisinde düşünceyi geliştirme yolları yardımıyla anlatımın daha güçlü hale getirildiği cümleler topluluğudur . Paragraf sorularını çözmek zannedildiği kadar zor değildir . Bu konu anlatımımızda paragraf sorularının birkaç basit teknikle rahatlıkla çözülebileceğini açıklayacağız .

Paragraf sorularını yanıtlamak için aşağıdaki maddeleri sırayla uygulamamız işimizi kolaylaştıracaktır .

1. İlk önce paragrafın tamamını okumamızın bize zaman kaybettireceğini unutmamamız gerekir . Bunun yerine öncelikle paragrafın altında yer alan soru kökünü okuyarak paragrafın bizden ne istediğini belirlemeliyiz.
2. Birinci aşamayı geçtik ve artık paragrafın bizden ne istediğini biliyoruz. Şimdi hızlı bir şekilde seçenekleri okuyarak paragrafı okumadan önce aradığımız seçenek hakkında fikir sahibi olabiliriz.
3. Şimdi paragrafı okumaya başlayabiliriz. Okurken de önceden okuduğumuz seçenekleri paragrafta anlatılardan yola çıkarak eleyebiliriz.

Paragraf sorularını çözmek aslında bu kadar kolaydır. Yazımı tamamlamadan önce paragraf sorularında bazı klasik ifadeler vardır. Bunlarla karşılaştığınız zaman neler yapmanız gerektiğini anlatacağım.

1.Soru kökünde “metinden çıkarılabilecek en genel yargı”, ”metinde asıl anlatılmak istenen nedir?”, “metinde verilmek istenen mesaj nedir?” vb. ifadeler varsa o soruda anafikrin sorulduğunu unutmayalım. Bir de anafikrin genelde son cümleye saklandığını da hatırlatmak isterim.

2. Paragraf sorularında yapılan hatalardan biri de şıklarda yer alan cümlelerin paragraftan bağımsız düşünülmesidir. yani ne demek istiyorum? “Ankara Türkiye’nin başkentidir.” cümlesi kesinlikle doğrudur ama paragrafta bununla ilgili bir cümle yoksa bu seçenek yanlış olarak işaretlenebilir.

Şimdi bir örnek paragraf sorusunu beraber çözelim.

SORU:
Ağaçlar çevreyi güzelleştirerek göze hitap etmelerinin yanında insanoğlu için hayati öneme sahiptirler. Birincisi havadaki karbondioksiti emerler. Bununla da kalmayıp karbondioksit yerine tertemiz oksijen üretirler. Sadece sağlığımız açısından mı önemliler?. Kurumuş olanlarını keserek kışın soğuk günlerinde ısınırız da. Sözün özü ağaçlar insanlar için vazgeçilmezdir.

Yukarıdaki paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Ağaçlar çevreyi güzelleştirir. B) Oksijen kaynağıdırlar.
C) Ağaçlar ev yapımında kullanılır D) Ağaçları ısınmada da kullanırız.

Sorunun Çözümü:  paragraf sorularının çözümüyle ilgili aşamaları sırasıyla uygulayalım:
1. soru kökünü okuduk ve metinde bulunmayan düşünceyi aradığımızın farkına vardık.
2. şıkları hızlıca okuyarak hangi yargılar var gördük.
3. paragrafı okuduk. ağaçların oksijen kaynağı olduğu, çevreyi güzelleştirdiği ve ısınma amaçlı kullanıldığı paragrafta yer alıyor. C seçeneğinde yer alan "ev yapımında kullanılır" yargısı doğru bir ifadedir ama paragrafta böyle bir şeyden bahsetmediği için yanlıştır.
paragraf sorularını çözmek bu birkaç maddeyi uyguladıktan sonra artık daha kolay gelecektir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme