Cümlede Vurgu İle İlgili Test - Ders Türkçe

Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Cümlede Vurgu İle İlgili Test

    0
1 . Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kavramı vurgulanmıştır ?
A) Hüseyin mahalleye otobüsle birazdan gidecek.
B) Hüseyin birazdan mahalleye otobüsle gidecek.
C) Birazdan mahalleye otobüsle Hüseyin gidecek.
D) Birazdan Hüseyin otobüsle mahalleye gidecek.   

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne vurgulanmıştır ?
A) Uzun çabalar sonucu kapıyı açabildik.  
B) Bu soruyu bir de matematik öğretmenine sorun.  
C) Yıllar sonra derdimize o derman oldu.
D) Benim çantam Ahmet ' te kaldı.  

3.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem vurgulanmıştır ?
A) Hatıralar gözümde canlanıyor.  
B) Uzun zamandır onunla konuşamadık.
C) Otobüs iki saat içerisinde burada olur.
D) Hatırladı yıllardır yaşadığı dertleri.

4. "Bir kış günü bir not bile bırakmadan bu şehirden ayrıldı."
Yukarıdaki cümlede aşağıdaki ögelerden hangisi vurgulanmıştır ?
A) Zarf Tamlayıcısı
B) Özne
C) Yer Tamlayıcısı
D) Yüklem
   
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer tamlayıcısı vurgulanmıştır ?
A) Bir anda görünüp kayboluyor.
B) Düşüne düşüne okula gidiyorlar.
C) Onu hatırlayınca şöyle bir gülümsedi.
D) Kadın cevap vermeden  öylece beklemiş.  

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem vurgulanmıştır ?
A) Bizim buralara kış erken gelir.
B) Dinlenmek nedir bilmiyordu.
C) Onun için en önemli şey kitaptı.  
D) Yaşananlara çok üzülmüştük.
  
7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koyu yazılan sözcük vurguludur ?
A) Sana anlattıklarımı hatırla.
B) Bekleme seni unutup gidenleri. .
C) Karanlıkta yürümeyi severim.  
D) Yorgun argın eve geldi.  

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu yüklem üzerindedir ?
A) Sanayi bir süre sonra çöküş aşamasına girdi.     
B) Buradan iki gün önce apar topar taşındılar.
C) Görme insana verilmiş harika bir yetenektir.   
D) Annemin şiir okuyuşu eşsiz bir tat verir.  

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu nesne olan sözcük üzerindedir ?
A) Adam ekmeği büfeden dün almış.
B) Adam ekmeği dün büfeden almış.  
C) Ekmeği büfeden dün adam almış.
D) Adam dün büfeden ekmeği almış.

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne vurgulanmıştır ?
A) Sorunları halledip işimize devam ettik.
B) Sana bakınca ne diyeceğimi bilemedim.
C) Konuşulanları anlamadan karar verme.
D) O gelinceye kadar dergilere baktım.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu zaman kavramı üzerindedir ?
A) Ayşe yarın ilk otobüsle İzmir ' e gidecek.
B) Ayşe ilk otobüsle İzmir'e yarın gidecek.
C) İlk otobüsle İzmir'e yarın Ayşe gidecek.
D) Yarın İzmir'e Ayşe ilk otobüsle gidecek.

12. Aşağıdaki cümlelerin zarf tümleci vurgulanmıştır ?
A) Yıllardır didine didine kazanmasını bildi.
B) Bana bu zamana değin çok iyiliği dokundu.
C) Anlayıp dinlemeden her lafa yorum yapma.  
D) Duyduklarını üzülerek anlatıyordu.  

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne vurgulanmıştır ?
A) Sıkıntılı insanların sayısı durmadan artıyor.
B) Okulun duvarları günden güne dökülüyor.
C) Görünen köy kılavuz istemez.
D) Başarının formülü çok çalışmaktır

14.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem vurgulanmıştır.
A) Onun iç dünyasını konuştukça daha iyi anladım.
B) Günlerdir seninle karşılaşmak için çabalıyordu.
C) Hedefi güzel gören bir insan olmaktı.
D) Okulda dinleme egzersizleri yapıyorduk.   

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem vurgulanmıştır ?
A) Duygulanınca gözyaşlarını tutamazdı.
B) Babam yıkılmaz bir duvar gibiydi.
C) Bahçeye detaylı bir bakım yapılıyor.  
D) Beklemek özlenen bir yolcu oluyor.

Cümlede Vurgu Konu Anlatımı 


Cevap Anahtarı
1
A
2
C
3
D
4
C
5
B
6
C
7
B
8
C
9
D
10
B
11
B
12
D
13
C
14
C
15
B
16

17

18

19

20




Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.