6. Sınıf Edat, Bağlaç, Ünlem İle İlgili Test - Ders Türkçe

Popüler Yayınlar

6. Sınıf Edat, Bağlaç, Ünlem İle İlgili Test

    0
6. Sınıf Edat , Bağlaç , Ünlem  İle İlgili Test Soruları
Edat , Bağlaç , Ünlem İle İlgili Test-1
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde " ve " bağlacı isim tamlamasında tamlayanları bağlama görevi ile ilgili kullanılmıştır ?
A) İnsanlar iyiyi ve güzeli aramalıdır .
B) Bu işletmede kapı ve pencere camı üretilmektedir .
C) Buraya gel ve yere attığın eşyaları topla !
D) Kalbim kırık ve düşüncelerim darmadağın oldu .
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir edat kullanılmıştır ?
A) İnsanlarla anlaşmak zor olabiliyor .
B) Bugün dışarı çıkabilir miyim ?
C) Beni tanıyana kadar çok zaman geçti .
D) Yarınlar çok güzel olacak .
3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünlem kullanılmıştır ?
A) Şu zor zamanlarımda ah bir yanımda olabilseydin .
B) Her gece gözlerim uykuya hasret kaldı .
C) Dünya daha yaşanılası bir yer olacak .
D) Kapalı kapılar ardında pazarlıklar sürüyor .
4. " Bu zor zamanlarımda ancak sen beni anlayabilirsin . "
Yukarıdaki cümlede altı çizili edatın cümleye kattığı anlamı aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılayan bir sözcük kullanılmıştır ?
A) İşlerimi bitirene kadar yanımda bekle .
B) Sonsuzluk gibi bir histi bu .
C) Yaşadıklarımı sadece sen hissedebilirsin .
D) Memlekete bu defa tren ile gideceğim .
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ve" bağlacı sıfatları bağlamak için kullanılmıştır ?
A) Yanımıza geldi ve ödevlerimizi sordu .
B) Arabanın ve evlerin fiyatı çok yükselmeye başladı .
C) Adam etrafındakilere sert ve soğuk bakıyordu .
D) Etrafta yeşil ve pembe çiçeklerden başka bir şey yoktu .

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat kullanılmamıştır ?
A) Yıllardan beri bu günü beklemiştim .
B) Sorularıma verdiği yanıtlar bir şairinki gibiydi .
C) Bugün yağmurun altında saatlerce gezdik .
D) Akşama kadar tüm işlerin bitmesi gerekiyor .
7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" sözcüğü bağlaç olarak kullanılmıştır ?
A) Her yıl babası ile köye gidiyorlar .
B) Annesiyle babası ona karşı çok anlayışlıdır .
C) Bu yollardan ancak at arabasıyla geçilebilir .
D) Kendisiyle ilgili bazı sorunları bulunmakta .
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem işareti gereksiz kullanılmıştır ?
A) Ey özgürlük seni de göreceğim bir gün !
B) Çocuk pencerenin önünde aman düşmesin !
C) Ah geçen yıllarım ne kadar da güzelmiş !
D) Ayağı kanayan çocuk "ah" dedi !
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "için" edatı cümleye amaç anlamı katmıştır ?
A) Başı ağrıdığı için ödevlerini yapamadı .
B) Alışveriş yapmak için markete gitti .
C) Çok konuştuğu için annesi uyardı .
D) Annesi öldüğü için yalnız kaldı .
10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgeç ( edat ) kullanılmamıştır ?
A) Bugüne dek hiç hasta olmadım . 
B) Arı gibi çalışkan bir çocuktu .
C) Günlük ancak 50 soru çözebiliyorum .
D) Kahvaltıda peynir ile katmer yedik .
11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem işareti doğru olarak kullanılmıştır ?
A) Yeter , söz milletin !
B) Dışarıda müthiş bir patlama oldu !
C) Karşı apartmandan şiddetli bir gürültü geldi !
D) Kalabalık bir anda dağıldı !
12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki" bağlaç olarak kullanılmıştır ?
A) Yarınki toplantıya biz de katılalım .
B) Bugünkü yemek daha güzel olmuş .
C) Duydum ki beni çağırtmışsın .
D) Seninki yine çok sinirli gözüküyor .
13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "yalnız" kelimesi edat olarak kullanılmıştır ?
A) Uzun zamandır yalnız yaşıyordu .
B) Adam bu evde yalnız kalmıştı .
C) Arabayı alırım yalnız parasını gelecek ay veririm.
D) Buralarda yalnız onun sözü dinlenir .
14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kadar" edatı cümleye yaklaşık anlamı katmıştır ?
A) Ölüm kadar soğuk bir yüzü vardı .
B) Bahçeye yüz kadar elma fidanı diktik .
C) Karanlık çökene kadar burada olmalısın.
D) Düne kadar beni hiç dikkate almazdın .
15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ancak" bağlaç olarak kullanılmıştır ?
A) Buralara ancak senede birkaç kez kar yağar .
B) Defterimi ancak sen okuyabilirsin .
C) Herkesi dinle ancak kendi kararını ver .
D) Okula ancak zil çaldıktan sonra girebilirsiniz .
Cevap Anahtarı
1
B
2
C
3
A
4
C
5
D
6
C
7
B
8
D
9
B
10
D
11
A
12
C
13
D
14
B
15
C



Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Bloggertheme9
Powered by Blogger.