Ailenizdeki ve Çevrenizdeki Yetişkinlerden Öğrendiğiniz Bir Oyunu Anlatın

Ailenizdeki ve Çevrenizdeki Yetişkinlerden Öğrendiğiniz Bir Oyunu Anlatın

Oyunlar çocukların gelişimi ve eğlenmesi için son derece önemlidir . Geçmişten günümüze kadar tüm çocuklar şartlarına uygun oyuncaklarla dönemlerine göre oyunlar oynamışlardır . Ailemdeki ve mahallemdeki yetişkinlere oynadıkları oyunları sorduğumda en çok oynanan oyunlardan birinin " aşık " adlı oyun olduğunu duydum .

Aşık bir kemik türünün adıdır . Günümüzde çocukların oynadığı misket oyununa benzetebiliriz bu oyunu . Aşık adı verilen kemiğin dört yüzeyi vardır . Kemiğin düz yüzü , çukur yüzü , sırt yüzü ve anaç denilen yüzleri vardır . Oyunda amaç kemik atıldığı zaman düz yüzeyin yere gelmesini  sağlamaktır . Düz yüzey yere geldiği zaman tam oldu manasında "cuk oturdu" denir . Türklere ait eski bir oyunmuş . Çocuklar hatta büyüklerin bile oynadığı bu oyunda yere bir daire çizilip herkes aşık kemiklerini bu dairelerin içine kormuş . Uzaktan aşık kemiğini atan oyuncu daire içerisindeki diğer kemikleri vurmaya çalışırmış . Daire dışına çıkarılan kemik kazanılırmış .


Geçmişte de günümüzde de çocukların en önemli eğlencesi oyunlardır . Ben aşık oyununu anlatmaya çalıştım ama daha ismini duyduğum onlarca oyun var .   

1 yorum:

Deneme