Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları İle İlgili Açık Uçlu Sorular-1

Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları İle İlgili Açık Uçlu Sorular-1


1 . Herakleitos bir sözünde şöyle diyor: "Akan suda iki kez yı­kanılmaz." Gerçekten de doğa bir düzen içerisinde sürekli bir devinim halinde ilerliyor. Zamanla saçlar beyazlıyor, gözler daha az görüyor, bel bükülüyor. Kısacası bir saniye önceki bizle şimdiki biz birbirinden farklılaşıyor.
Yukarıdaki paragrafta hangi düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır ?

…........................................................

2.  Başarılı bir eleştirmen olaylara geniş açıdan bakar. Yalnızca içinde bulunduğu akıma ya da çağa bağımlı eserler vermez.  Her tür akımı, sanatçıyı, dönemi inceleyerek kendi anlayışı doğrultusunda eserler verir.
Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi ağır basmaktadır ?

………………………………………

3.  Pencereden bakınca gördüğüm manzara beni şaşırttı. Her yer beyaza bürünmüştü. Sokak lambasının ışığı karın şiddetini gösteriyordu. Kapıdaki ağaç adeta kardan yapılmış gibiydi. Sokak kedileri bir yerlere sığınma telaşı içerisindeydi.
Yukarıdaki parçada kullanılan anlatım biçimi nedir ?

………………………………………..

4. Eleştiri kafaya göre olmamalıdır. Yani adam belli bir sistemi olmadan kendi beğeni ölçülerine göre bir sanatçıyı ya da bir eseri eleştirmemeli. Bunun bazı kıstasları olmalı. Attila İlhan " Eleştirmen , Keyfe bağlı yargılardan kaçınmalı,nesnel değer yargılarının ardına düşmeli " diyor. Doğrusu da budur; yoksa eleştiriler inandırıcılığını kaybetmeye başlar .
Yukarıdaki parçada hangi düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır ?

………………………………………..
   
5. Bazıları tarihin anlatımla öğretileceğini söylüyor. Peki bugüne kadar anlattık da çok mu öğretebildik tarihimizi ? Tarih anlatılarak değil gösterilerek öğretilir. Sokaklarda sergilenerek, kaliteli filmler yapılarak, tiyatro sahnesinde öğretilir. Yani tarih kuru anlatımla öğretilecek bir şey değildir.

Yukarıdaki parçaada hangi anlatım biçimi ağır basmaktadır ?

………………………………………….



6.  Her yaş grubunun özellikleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla öğrenme biçimleri ve süreleri de farklıdır. Siz bir lise öğrencisine kırk dakika boyunca sizi dinlemesi gerektiğini söyleyebilirsiniz ama bir ilkokul öğrencisinin bu süre boyunca sizi dinlemesi mümkün değildir .

Yukarıdaki paragrafta hangi düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır ?

……………………………………………
  
7.  İnsanın iç dünyasının dışa vurumudur şiir. Çoğu zaman dile getiremediklerimizi, başkaları ne der diye söyleyemediklerimizi şiir ile dışa vururuz. Bu nedenle şiir insandır, insan da bir şiir .
Yukarıdaki parçada hangi düşünceyi geliştirme yolu ağır basmaktadır ?

……………………………………………...

8. Akşamın bu saatinde çalan kapı tokmağı hepimizin endişelenmesine sebep olmuştu. Babam bize odamıza girmemizi işaret eden bir hareketten sonra kapıya yöneldi. Kapı açılınca babamın "eyvah ! " diyen sesini ve inlemeye benzer bir ses ses işittik.
Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır ?

………………………………………………

9.  Dünyanın her yerinde bulunabilen karıncalar yaklaşık 100 milyon yıldan beri varlığını sürdürmektedir. Dünya üzerinde bulunan tüm karıncaların toplam ağırlığı insanların toplam ağırlığından daha fazladır. Karıncalar ağırlıklarının 50 katı fazlasını kaldırabilirler. Karıncaların ömrü 45 ila 60 gün arasında değişmektedir.
Yukarıdaki paragrafta kullanılan anlatım biçimi ve düşünceyi geliştirme yolu  nedir ?  

………………………………………………

10.  Deneme ve makale düşünce yazılarının en bilinenleridir. Makalelerde yazılanlar ispatlanmak amacıyla kaleme alınırken denemelerde yazar kişisel görüşlerini ispat kaygısı olmadan kaleme alır.
Yukarıdaki paragrafta hangi düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır ?


……………………………………………….

Cevap Anahtarı :
1. Tanık gösterme     2. Açıklayıcı anlatım     3. Betimleyici anlatım      4. Tanık gösterme     5. Tartışmacı anlatım      6. Karşılaştırma     7. Tanımlama     8. Öyküleyici anlatım     9. Açıklayıcı anlatım - sayısal verilerden yararlanma     10. Karşılaştırma

1 yorum:

Deneme