Cumhuriyet İle İlgili Kompozisyon

Cumhuriyet İle İlgili Kompozisyon

29 Ekim 1923 , Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olmuştur . Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Mondros ve Sevr gibi antlaşmalarla eli kolu bağlanan Osmanlı Devleti parçalanmanın eşiğine gelmişti . Anadolu toprakları ebedi Türk yurdu olarak görülürken bu topraklarda Türklüğün ortadan kaldırılması an meselesi haline gelmişti . İşte böyle bir ortamda Mustafa Kemal ve ona inanan Türk milleti küllerinden doğarak yeniden tarih sahnesindeki önde gelen yerini aldı .

Cumhuriyet Osmanlı Devleti'nin ardından yeniden kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni yönetim şekli oldu . Cumhuriyet ile birlikte Türk milleti demokrasi ile tanıştı . Kendi yöneticilerini kendi belirleyerek , kendi kendisini yönetmeye başladı . 29 Ekim 1923'te , Türk'ün devletsiz olamayacağı dünyaya duyurulmuş oldu . Milletimiz şanlı tarihine yeni bir sayfayı Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bir kez daha ekledi . Cumhuriyet yönetimi kadın , erkek , çoluk çocuk demeden tüm vatandaşları eşit hale getirdi . Kadınlarımızın sosyal hayatta ön plana çıkmalarına ve istedikleri ve başarabildikleri düzeyde eğitim almalarına olanak sağladı .


Cumhuriyet rejimi halkımız tarafından kısa sürede benimsendi . Dağdaki bir çobanın kendini yetiştirerek bu ülkede cumhurbaşkanı olmayı başarması , tüm halkımıza ilham kaynağı oldu . Tüm Türk çocukları ve gençleri Cumhuriyet rejiminin kendine sağladığı olanaklarla geleceğe daha bir güvenle ve umutla bakmaya başladı . 

11 yorum:

  1. Çok teşekkürler bizede böyle bir ödev verildi bende ne yazacağımı bilemedim buradan bir fikir aldım teşekkürleer.(9.sınıfım)

    YanıtlaSil
  2. İyi ama sitenizde bazen 1 yukarı1 aşağı yaptığım zaman sadece reklamlar gözüküyor.4 Yıldız...

    YanıtlaSil
  3. Giriş ve sonuçlar çok uzun. 3 pn

    YanıtlaSil
  4. böle bir şey arıyordum

    YanıtlaSil
  5. ne yorum yapim,

    YanıtlaSil
  6. çok güzel ve çok mükemmel

    YanıtlaSil
  7. mustafa kemal atatürkümmmm

    YanıtlaSil

Deneme