Dostluk ile İlgili Atasözleri ve Açıklamaları

  Dostluk ile İlgili Atasözleri ve Açıklamaları


Dostluk bizim milletimizin en çok önem verdiği ve en hassas olduğu konuların başında gelmektedir . Durum böyle olunca da " gerçek dostluk , iyi dost , kötü dost , dostluk nasıl olmalı ? " gibi konularda atalarımız birçok söz söylemiştir . Bu sözler şu şekildedir : 

- Dost acı söyler : Gerçek dost bize doğruyu gösterendir . Söylediklerinin bizi kıracağını , üzeceğini bilse bile bizi içinde bulunduğumuz yanlıştan kurtarmak için doğruları söylemekten çekinmez . 

- Dost başa, düşman ayağa bakar : Dostlar daima bizim en iyi yerlerde olmamızı yani "baş"ta olmamızı isterler . Düşmanlarımız ise hep daha kötü olmamızı yani "ayağa düşmemizi" isterler .

- Dost bin ise azdır, düşman bir ise çoktur : Dostlar faydalı insanlardır ve ne kadar çok dostumuz olursa o kadar çok bize yardımcı olan yakınımız var demektir . Düşmanlar ise hep kötülüğümüzü isterler . Bu yüzden ne kadar az düşmanımız olursa o kadar iyidir . Yani mümkünse hiç düşmanımız olmaması için çaba göstermeliyiz.

- Dost dostun ayıbını yüzüne söyler : Dostlar bir birinin arkasından konuşmaz , bir birinin kuyusunu kazmaya çalışmaz . Rahatsız olduğu durumlar olduğunda bunu bizzat dostunun yüzüne söyler ve düzeltmesini ister . 
- Dost dostun eyerlenmiş atıdır : Eyerlenmiş at yola çıkmaya hazır at demektir . İşte gerçek dost da tıpkı eyerlenmiş bir at gibi dostunun başına zor bir iş geldiğinde hemen harekete geçmeye hazırdır.


- Dost ile ye iç, alışveriş etme : Ticarette çıkarlar , kar ve zarar esastır . Para araya girince de anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir . Bu yüzden mümkün olduğu kadar dostlarımızla ticari ilişkilere girmemeye çalışmalıyız .

- Dost kara günde belli olur : Ortada bir sıkıntı yokken herkes birbiriyle iyidir . Ancak işler kötü gittiği zaman sahte dostlar ortadan kaybolur . İşte böyle zamanlarda gerçek dostlarımızı tanırız .

- Dostluk başka alışveriş başka : Alışverişte kar zarar hesabı yapılır , dostluk ise menfaatlerden öte bir şeydir . Bu sebeple alışveriş yaparken dostluğumuzu ön plana çıkarıp menfaat elde etmeye çalışmamalıyız . 




- Dostun attığı taş baş yarmaz : İnsanlar gerçek dostlarının her zaman ve her şartta kendilerini düşündüğünü bilir . Bu yüzden onlar hoşumuza gitmeyecek bir söz söylese de biz onun bu sözü bizim iyiliğimiz için söylediğini biliriz . 

- Her şeyin yenisi dostun eskisi : İnsan bir insana dostum demek için uzun bir zamanın geçmesini bekler . Çünkü tecrübeler ve yaşananlar bir insanı tanımamızı sağlar . Bu yüzden dostluklar zaman geçtikçe yani eskidikçe daha da pekişir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme