“Felaket Başa Gelmeden Evvel Önleyici Ve Koruyucu Tedbirleri Düşünmek Lazımdır, Geldikten Sonra Dövünmenin Yararı Yoktur.” Atatürk’ün Bu Sözünü Açıklayınız.

 

“Felaket Başa Gelmeden Evvel Önleyici Ve Koruyucu Tedbirleri  Düşünmek Lazımdır, Geldikten Sonra Dövünmenin Yararı Yoktur.” Atatürk’ün Bu Sözünü Açıklayınız.


 Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük lideri olan ve asla unutulmayacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk yukarıdaki sözü ile ne kadar ileri görüşlü ve aydın bir kimse olduğunu da ispatlamıştır aslında.


 Ülkelerin, toplumların başına her türlü felaketin nerede, nasıl ve ne zaman geleceği bir anda belli olmasa da o felaketin ipuçları, yakınlaştığı az çok anlaşılır. Çünkü insanlar o felaketin geleceğini yaptıkları eylemler ile az buçuk tahmin ederler. Önemli olan felaket gelmeden, kötü olaylar yaşanmadan  önleyici ve koruyucu tedbirler alınmasıdır. Önceden alınmayan tedbirler toplumların başına bela olur.


Bir ülkenin insanları ülkesini geliştirmek için en ufak bir çaba harcamadıysa, ülkesi ile ilgili hiçbir şey umursamıyorsa o ülke gerilemeye ve yıkılmaya mahkum kalır. Hal böyle olunca da  bağımsızlık ve hürriyet de elde gitmiş olur. Keşke ülkeme sahip çıksaydım, çok çalışsaydım, ülkem için faydalı vatandaş olsaydım gibi boş laflarla dövünmenin, dizlere vurmanın da hiçbir anlamı olmaz. Çünkü her şey zamanında yapılmalıdır ve  kötü olaylar da zamanında önlenmelidir.


Başka bir örnek verecek olursak  şunu verebiliriz: Ülkemizde korona vakaları ne yazık ki  çok yüksek seviyedir. İnsanların bilinçsiz olması,  sosyal mesafe



ye dikkat edilmemesi ve  yöneticilerin de bu konuda tam anlamıyla yeterli tedbiri almaması sonucunda  ülkemiz virüs bakımından dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Başlandığı gibi  sosyal mesafeye, hijyene dikkat edilseydi şu anda bu kadar vaka patlak vermemiş olurdu. Burada en önemli görev de devlet yöneticilerine düşmektedir.  Bunun için de en sert tedbirlerin bir an  önce alınması gerekir.


Şu anda keşke okullar kapanmasaydı, herkes işine rahat rahat gidebilseydi, insanlar sevdikleri ile eskisi gibi güzel vakitler geçirseydi, daha dikkatli olsaydık demenin bir anlamı yoktur. Bunu önceden tahmin etmek ve vakaların bu boyuta geleceğini tahmin etmek gerekirdi. Bunun için felaketler başa gelmeden önce  önlemler alınmalı ve  olması gereken en iyi bir şekilde yapılmalıdır. Başa bela geldikten sonra ah demenin, vah demenin ne kişiye ne de topluma faydası olur.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme