“Yiğit At Kendine Kamçı Vurdurmaz.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Yiğit At Kendine Kamçı Vurdurmaz.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Bir toplumu, bir milleti yükseltecek olan kişiler o toplum ya da millet içinde yaşayan sorumlu kişilerdir. Sorumluluk sahibi insan kendisi üzerine düşen her işi yapar. Bir işi yapmamak için türlü türlü entrikalara başvurmaz. Kendini bilen kimse,  sorumluluklarını yerine getiren akıllı ve çalışkan kimsedir. Atalarımız da “ Yiğit at kendine kamçı vurdurmaz.” sözü ile sorumluluğunu yerine  getiren insana kimse bir laf söyleyemez, o kişi ile uğraşmaz demek istemiştir. 





En basit olarak şu örneği verelim. Anne ve balar çocukları ile çok tartışır. Özellikle de anneler. Çocuk gün içinde anne ile daha çok vakit geçirdiği için , anneler de onların çalışmasını çok istedikleri için arada tatlı tatlı atışmalar olabilir. Oysa sorumluluklarını bilen ve çalışmayı seven bir öğrenci kendisine laf söylettirmemelidir. Sorumluluklarını yapan, derslerine iyi çalışan , sınavına zamanında hazırlanıp iyi puan alan bir çocuğa ne annesi bir laf atar, ne de babası. Çünkü o çocuk  sorumluluk bilincinde olan bir kimse olduğu için ailesi ile yüz yüze gelmek zorunda kalmaz.


 Çocuktan mükemmel bir performans beklenmez , çocuğun kendi istediği ile çalışması ve görevlerini yerine getirmesi beklenir. İnsan yaşamda her zaman sorumluluk sahibi bir birey olmalıdır. Kendimiz için, ailemiz için, vatanımız için üzerimize düşen sorumlulukları kendiliğinden yapmalıyız  ve ülkemize faydalı bir birey olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme