“Çocuklarınıza Dilini Tutmasını Öğretin; Konuşmasını Nasıl Olsa Öğrenecektir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Çocuklarınıza Dilini Tutmasını Öğretin; Konuşmasını Nasıl Olsa Öğrenecektir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



Bir toplumun, bir ülkenin hatta dünyanın geleceğine yön veren, hayatı anlamlaştıran, gülen gözleri , güzel yüzleri  ve çevresine saçtıkları neşe ile hepimizin enerji kaynağı olan kıymetli  hazinelerimiz çocuklarımızdır. Sevmeyi en çok hak eden, ilgiye en çok muhtaç olan, ailesi ile bütün içinde olmayı isteyen ve  manevi huzuru ailesinde bulan çocuklarımız bizim her şeyimizdir.  Bir çocuğa bırakılacak en büyük hazine  ona sevgiyi hissettirebilmek, saygıyı ise yaşattırabilmektir. Anne , baba olarak onlara güzel örnek olmalıyız. Çünkü onların ilk örnek aldığı kişiler onların yetişmesinde büyük rol oynayan aile bireyleridir.



 Evlatlarımıza ilk öğreteceğimiz şey güzel ahlaklı olmak, insan olabilmek ve diline hakim olabilmeyi öğretebilmektir. İşte burada da görev yine biz büyüklere düşer. Biz bunları yaptığımız takdirde çocuk da bizi örnek alarak iyi bir insan olma yolunda ilerleyecek ve dilini tutmasını bilecektir. Çocuklara önce nerde, nasıl konuşması gerektiğini öğretmeliyiz. Onların çocukluğunu çocuk gibi yaşayabilmesini sağlamalıyız, çocukça düşünceler, çocukça hayallerine saygı duymalıyız. Çocukları çok bilmiş, çevresine, büyüklerine saygısız biri olarak yetiştirmemeliyiz. Çocuk çocukluğunu yapmalıdır. Onlara yakışan şey de zaten çocukluğunu çevresine yansıtabilmektir.  Çocuklarımızın  iyi bir konuşmacı ve iyi bir dinleyici olması için onlarla ilgilenmeliyiz, birlikte güzel vakitler geçirmeliyiz. Onları kalp kıran, bencil bir kimse olan, çevresine duyarsız kimseler haline getirmemek için mücadele etmeliyiz. 





Onlara gelecekte iyi bir meslek sahibi olmayı öğütlemek yerine önce insan olabilmeyi, insanca yaşayabilmeyi öğretmeliyiz ve yaşamımızla da onlara örnek olmalıyız. Büyüklerine saygılı olan, kültürüne, gelenek ve göreneklerine sahip olan, içi sevgi dolu olan, terbiyeli çocuklar yetiştirmeliyiz. Gücünü sevgiden, güzel ahlaktan alan bireyler yetiştirmeliyiz.  Çocuklarımız elbette eğlenecekler, gülecekler, mutluluklarını yaşayacaklar yeri geldiğinde hata yapacaklardır ama  diline hakim olduğu zaman da insan olmayı, insan kalmayı da unutmayacaklardır.  Onlara empati kurma becerisini kazandırmalıyız. Dili ile başkalarını kırmayan, yanlışlıkla kırdığı bir kalbi tamir etmesini bilen vicdanlı ve merhametli bireyler yetiştirmeliyiz.  



Arkadaşlarının fiziksel durumları ile dalga geçmeyen, insana insan olduğu için değer veren bireyler yetiştirmeliyiz. İşte o zaman o çocuklar hayata karşı daha güçlü ve daha umutlu, daha mutlu insanlar olur. Çocuklara dilini tutmasını öğretmeliyiz, konuşmasını nasıl olsa öğrenecektir. Bir rahatsızlığı olmayan çocuk konuşmayı eninde sonunda öğrenecektir. Nasıl ki doğduktan sonra büyüme evresinde dişi çıkmayan çocuk  (istisnai durumlar dışında)  olmuyorsa konuşmayı bilmeyen  çocuk da olamaz.



 Onun için çocuklara önce diline hakim olabilmeyi, dili ile yanlışlar, kalplerde onulmaz yaralar açmamasını öğretmeliyiz. Çünkü o çocuklar ileride büyüyecek ve toplum içine karışıp bir anne, baba, öğretmen, iş adamı, çiftçi, avukat vb olacaktır. Onlar yetişkin olduğu zaman ailesinden öğrendiği  terbiye ile yaşamlarına devam edeceklerdir. İşte tüm bunlardan dolayı çocuklarımıza sahip çıkmalı, onlara insan ilişkilerinde kibar olmayı, nezaketli olmayı öğretmeliyiz. Bunlar olduğu zaman da geleceğimiz daha aydınlık yollara çıkar ve güneşli günler bizimle olur.

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme