“Kişinin Kendi Nefsine Göstereceği Saygı, Saygıların En Büyüğüdür.” Beydeba’nın Bu Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Kişinin Kendi Nefsine Göstereceği Saygı, Saygıların En Büyüğüdür.”  Beydeba’nın Bu Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



İnsanın en büyük düşmanı da en büyük dostu da nefsidir. Kişi nefsinin kötü isteklerine  uyduğu zaman, kötülük düşündüğü zaman, sabırsız olduğu zaman, hoşgörüsüz olduğu zaman en büyük zararı yine kendisine verir. Kişi nefsinin  iyi isteklerine uyduğu zaman da hem kendisine iyilik etmiş olur hem de çevresine. İnsan nefsine hakim olmasını bilmeli ve kendini kontrol edebilmelidir. Mesela  her canımızın istediğini yemek, karnımızı tıka basa doyurmak kısacası  nefsimize hakim olmamak kişinin sağlığına çok büyük zararlar verir. Kişide bir zaman sonra şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar.



 Kendisine, kendi bedenine kıymet veren kişi, kendisine de saygılı olmuş olur. İnsan önce kendini sevmeli ve kendine değer vermelidir. Sürekli başkalarını mutlu etmeye çalışmaktan çok kendimizi mutlu etmeyi başlamalıyız ilk önce. Bunun yolu da kendimize göstereceğimiz saygı ile olur. En ufak bir tartışmada öfkelenmeden, öfkelensek bile kendimize, çevreye zarar vermeden sorunlarımızı çözdüğümüz zaman, olaylara daha hoşgörülü yaklaştığımız zaman daha iyi bir insan olmuş oluruz. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeli ve sevmeliyiz. Kendi eksikliklerimizin, fazlalıklarımızın farkında olarak yaşama tutunmalıyız.  Nerede ne konuşacağımızı bilmeli, insan ilişkilerinde nasıl davranılması gerektiğini öğrenmeliyiz.  



Zorluklar ile karşı karşıya kaldığımız zaman sebat etmesini bilmeliyiz ve durmadan, yorulmadan çalışmaya devam etmeliyiz. Kendisini sevmeyen, kendisine saygılı olmayan insan  aile yaşamında da , sosyal yaşamında da mutlu olamaz. İşte bunların olmaması için önce kendini sev, kendine inan ve kendine saygı göster . Gerisi her türlü gelir. Kendimize göstereceğimiz saygı, sabır, sevgi bizi daha da insan yapar ve olgun insan olma yolunda da ilerletir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme