Irkçılık İle İlgili Özlü Sözler Bulunuz ve Bunları Defterinize Yazarak Sınıfta Arkadaşlarınızla Konuşunuz.

 Irkçılık İle İlgili Özlü Sözler Bulunuz ve Bunları Defterinize Yazarak Sınıfta Arkadaşlarınızla Konuşunuz.


Irkçılık; Kendi ırkını öteki ırklardan üstün sayma ve siyasal tutumunu buna dayandırma eğilimidir. Son derece korkunç ve bir tehlikeli  olan ırkçılık insanların arasını böler ve insanı insana kırdırır.  Dünyada herkes, her canlı değerlidir ve biriciktir. Kimsenin kimseye en ufak bir üstünlüğü dahi yoktur. Üstünlük olsa olsa bilgide olur, çalışmada olur, emek etmede olur. Irkçılık yaparak başka insanları aşağılayan kimse insan kabiliyetine hiçbir zaman ulaşamaz. İnsanları birbirine bağlayan şey sevgidir, hoşgörüdür, birbirini tamamladır, dünyayı birlikte güzel hale getirmek ve birlikte güzel işler yapmaktır.


 Allah katında da ırkçılığın kötü bir şey olduğu şu ayetle dile getirilmiştir:


“Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Hem de sizi şubeler ve kabilelere ayırdık ki, birbirinizi tanıyasınız. Şüphesiz ki, Allah katında en şerefliniz, takvaca en ileride olanınızdır." (Hucurât Sûresi, 13)


Irkçılık ile ilgili hadisi şerif de vardır: “Ey insanlar! Şunu iyi bilin ki, Rabbiniz birdir, atanız da birdir. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap’a; beyazın siyaha, siyahın beyaza takva dışında bir üstünlüğü yoktur...” (İbn Hanbel, 5/411)


Irkçılık yapan insanlar aşağılık psikolojisi içinde olanlar, kendini ve başka insanları sevmeyen zavallı kimselerdir. Her insana değer vermek gerekir ve her insanın tek olduğu unutulmamalıdır. Irkçılığa hiçbir zaman hoşgörü ile bakmamalıyız. Irkçılığı reddetmeli ve ırkçılığa hayır demeliyiz.

 

 Irkçılık ile ilgili özdeyişler şunlardır:


* "Bütün savaşlar iç savaştır çünkü bütün insanlar kardeştir. Her kişi, insan ırkına, doğduğu ülkeye olan borcundan sonsuz daha fazla borçludur." Francois Fenelon.


* "Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve onların yerini, milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk ayrıcalığı gözetmeyen yeni bir uyum ve işbirliği çağı alacaktır." Mustafa Kemal Atatürk


"Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik Ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk; kardeş olarak yaşamayı..." Martin Luther King

 

“Kendimi sadece bir insan olarak görüyorum. Irkçılık, çocukluk hastalığıdır. İnsanlığın kızamığıdır.”  Albert Einstein


"Irkçılık cahilin sığınağıdır. Bölmek ve yok etmek ister. Özgürlüğün düşmanıdır ve kafaya kafaya çarpışıp yok edilmeyi hak eder."


“Irkçılık yapan, ırkçılık için savaşan ve ırkçılık uğrunda ölen bizden değildir.” Hadis-i Şerif


“"Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır."



“Benim uğruna savaşacak bir ülkem yok; benim ülkem dünya ve dünya vatandaşıyım.” Eugene V. Debs.


“Irkçılık, en başta, zengin olanın siyah işçiye daha az vererek kârını artırması için kullandığı bir silahtır.” Angela Davis

 

 

 "Ne ırkçılık, ne de din eskisi gibi işlememeye başladı. Dünya'yı tek bir organizma olarak gören yeni bir bilinç gelişti ve bu bilinç fark etti ki, savaş içindeki her organizma kendi kendini yok eder." Carl Sagan

 

“Bir parkta üzerinde “Yalnızca beyazlar içindir!” yazılı bir bankta otururken, kendi kendime ırkçılığa karşı olduğumu anımsatmanın faydası yoktur. İdeoloji deyim yerindeyse, kafamda değil oturduğum banktadır.” Terry Eagleton

 

Irkçılık bir insanın diğerine karşı en büyük tehdidir. Minimum sebeple maksimum nefret…” Abraham J. Heschel.


“Ya insan ırkının hiçbir üyesinin gerçek hakkı yoktur, ya da aynı haklara sahiptir.” Marquis de Condorcet.


“Çocuklar ırk ve din bilmezler, insan ayrımı yapmazlar, ölçütleri sevgidir. Nefreti büyüklerden öğrenirler.” Florence Nightingale.


"İnsanlardaki ırkçılığı uyandırmak için savaş davullarını çalan bir liderden uzak durun. Çünkü şüphesiz ırkçılık iki ucu keskin bir kılıç. Hem insana deli cesareti verir, hem de aklı daraltır. Ve savaş davullarının sesi azaldığı zaman ve kan nefretle kaynadığı zaman ve akıl kapandığı zaman, lider vatandaşlarının haklarını kısıtlamak ihtiyacı duymaz. Çünkü korkuyla vurulan ve milliyetçilikle körleşen vatandaşlar büyük bir memnuniyetle haklarını lidere teslim ederler. Bunu nasıl mı biliyorum? Biliyorum, çünkü bunu yaptım. Ve ben Sezarım! Sezar".


“Malcolm X, İslam aleminde herhangi bir ırkçı duygunun bulunmayışını nükteli bir şekilde “renk körlüğü” olarak tanımlar. Müslümanlar rengi değil, insanı görürler.” Aliya  İzzetbegoviç.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme