Kızılderili Atasözleri

 Kızılderili Atasözleri

 

Atasözleri insanlığa mesaj veren sözlerdir. Herkesin milletine, kabilesine ait sözleri olduğu gibi Kızılderililerin de anlamlı ve bir kadar da çok güzel atasözleri vardır.  Özellikle doğaya olan sevgileri, saygıları ile tanınan Kızılderililerin atasözleri şunlardır:

“Günümüzde insanlar bilgiyi arar oldu, hikmeti değil. Halbuki bilgi mazidir, hikmet ise istikbal.”

Bir insanı küçümsemek akılsızlık  çok büyük görmek de korkaklıktır.

“Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın   yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.”

“Bir başkasının kabahati hakkında konuşmadan önce daima kendi çarığının içine bak.”



“Eğer herkes bir başkası için bir şey yaparsa dünyada ihtiyaç içinde kimse kalmaz. Sadece bir kişiye yardım et! Şimdiki usul bu değil ama inanıyorum, insanlar bu yolu öğrenecekler.”

“İnsan iki ruhludur. İçinde bir iyi köpek bir de kötü köpek kavga eder. Hangisini daha çok beslersen o kazanır.”

“Onun ayakkabıları ile bir mil yürümediğiniz sürece bir kişiyi asla eleştirmeyin.”

 

“Dur, dinle. Hep konuşursan hiçbir şey duyamazsın.”

“Bir kere "Al şunu" demek, iki kere "Ben vereceğim" demekten iyidir.”

 “Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Sana uymayabilirim. Yanımda yürü ki böylece seni görebileyim, böylece ikimiz eşit oluruz.”

"Fakir olmak, şerefsiz  olmaktan daha küçük bir meseledir.”


“ Hayvanlar olmadan insanlar nedir ki? Eğer bütün hayvanlar kaybolup giderse insanoğlu büyük bir ruh yalnızlığı içinde ölecektir. Hayvanlara ne olduysa insanlara da aynısı olur. Her şey birbirine bağlıdır. Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir.

 

“Üç barış  vardır: Birinci barış, en önemli barıştır. İnsan ruhundadır o. İnsan, kainatla ve kainatın bütün güçleri ile olan ilişkisini, beraberliğini fark ettiğinde, kainatın merkezinde Büyük Ruhun durduğunu ve bu merkezin her yerde, her birimizin içinde olduğunu fark ettiğinde birinci barış sağlanmıştır. Bu gerçek barıştır, diğerleri sadece bunun akisleridir. İkinci barış iki fert arasında olan barıştır. Üçüncü barış ise iki millet arasında yapılır. Fakat hepsinden önce, anlamalısınız ki 'gerçek barış' dediğim birinci barış, insanın ruhundaki barış yoksa ne fertler ne de milletler arasında barış olabilir.”


“Yanlışı gören ve önlemek için eli uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur.”

“Kaybetmeyi ahlaksız bir teklife tercih et. İlkinin acısı bir an, diğerinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.”

“Gözlerde yaş yoksa, ruh  gökkuşağına sahip olamaz.”


“Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar.”

“Su gibi olmalıyız. Her şeyden aşağıda, ama kayadan bile kuvvetli.”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme