“Sesini Değil Sözünü Yükselt! Yağmurlardır Yaprakları Büyüten, Gök Gürültüleri Değil.” (Mevlana) Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

“Sesini Değil Sözünü Yükselt! Yağmurlardır  Yaprakları Büyüten, Gök Gürültüleri Değil.” (Mevlana) Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

İnsan dilini nasıl kullanacağını iyi bilmelidir. Diline sahip olmayan, herkesi kıran , döken kimseden insanlara fayda gelmez. Yırtıcı bir dile değil yumuşatıcı, gönül alıcı bir dile sahip olmalıyız. İnsan sesini değil sözünü yükseltmelidir. Yani sözü ile kalitesini, kişiliğini ortaya koymalıdır. Yağmurlar nasıl ki inceden inceden  sessiz bir şekilde yağıp yaprakları büyütürse  insan da kibar olduğu zaman , şiddete başvurmadığı zaman, nazik olduğu zaman daha insan olur ve daha olgunlaşmış kimseye dönüşür.

 

 Gök gürültüleri değildir insanı  güzel kılan ve onu özel yapan. Önemli olan sakin kalabilmek, sakince hareket edebilmek ve kalp kırmamaktır. İşte böyle olduğu zaman kişi ne kendisini üzmüş olur, ne de çevresine zarar vermiş olur. Sesini yükselten insanların sadece sesi duyulur ama ne anlatmak istediğini kimse anlamaz. Çünkü böyle kimselerin sesi sinek vızıltısı gibi gelir. Oysa sözü ile , davranışları ile güzel bir ahlak içinde olan kimseye de herkes hayranlıkla bakar ve böyle kimseler  her zaman aranan, sevilen ve sayılan kimseler olur.

 

 Nefret dilini kullanan, bağırıp çağırmakla insanları korkutacağını sanan kimi kabadayılar ise sadece  bağırmaya, gürlemeye devam eder ama bir adım öteye gidemez. Ne insanların gönlünü alır ne de insanlığa bir katkısı olur. Bu şekilde olmamak için yağmur gibi olmalıyız ve sevgi dilini hayatımızdan eksik etmemeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme